Творчі перехрестя Ярослава Милосердного

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району Києва відкрили виставку живопису художника з Жовтих Вод, члена НСХУ Ярослава Милосердного «Перехрестя». Митець представив 52 свої роботи, більшість з яких створена протягом останніх трьох років.

Творчі перехрестя Ярослава Милосердного

Майбутній художник народився у селищі Іванівка на Одещині. Закінчив художньо-графічний факультет Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Ушинського. У своїй творчості віддає перевагу пленеру, працює в безпосередньому контакті з природою. Також створює окремі творчі композиції, станкові картини. Учасник численних обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Автор персональних виставок у Дніпрі, Жовтих Водах, Лубнах, Олександрії, Києві. Картини знаходять в музеях і приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном.

«ЛЮБОВ. Саме цим почуттям насичені твори Ярослава, — до краєвидів, українських ландшафтів сходу, півдня, центру і півночі нашої країни, — пише історик мистецтва Андрій Будкевич. — Любов до історії свого краю, місця, де зараз проживає, всієї України. Він ніби вирішив скористатися двома порадами Григорія Сковороди: «Не шукай щастя за морем» і «…душу звеселяє споріднена праця».

ПРОСТОТА. Може бути позначена як ясність. Це звільнення від плутанини, від надмірної наповненості буття чимось зайвим. Проте, щоб досягнути простоти, потрібно докласти чи не більше зусиль, ніж при створенні взірців складного. Видатний український художник О. Мурашко наголошував: «Будьте в мистецтві як діти, щирими і безпосередніми». Він прислухався до цієї настанови.

ЕМОЦІЯ. Вона не чужа картинам автора. Глибока емоція, то насамперед бажання, а малярство є наслідком тиску емоційного, від якого митець прагне звільнитися".

Відкриваючи виставку арт-менеджер Муніципальної галереї Деснянського району Олег Смаль наголосив, що ця галерея представляє у своїх стінах тільки високоякісне мистецтво. Постійно розширюється коло її авторів, крім українських тут представляють і міжнародні проєкти. Також ширшою стає географія митців. Цього разу свою творчість представляє молодий художник, який вже встиг багато досягти в царині живопису.

— Наприкінці минулого року мені зателефонував мій добрий приятель з Дніпра Андрій Будкевич і сказав, що сьогодні був на виставці чудового художника, було б добре представити його роботи і в Києві, — згадує народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук. — У цей час ми формували плани нашої галереї на 2021 рік, вирішили запланувати виставку Ярослава Миколайовича на липень.

Ярослав живе у козацькому краї — місті Жовті Води. Подивіться, які в нього прекрасні роботи: і композиція, і колористика, і настрій. У кожній картині чарівна українська природа. Радіо, що могутня ріка талановитих митців сучасної України поповнилася ще одним художником-професіоналом, який так самобутньо бачить наш український рай і так щиро відтворює на своїх полотнах його красу, історію та сьогодення. Сподіваюсь, що й інші київські музеї та галереї виявлять бажання зробити виставки робіт цього художника.

У нашій галереї мало не щомісяця відкриваються нові виставки, після яких художники дарують свої роботи. Вже маємо у своїй колекції близько 70 картин. Хотілося, аби з часом ця колекція переросла в музей…

Начальник управління культури Деснянського району міста Києва Ігор Закомірний підкреслив, що в ця галерея збирає кращі роботи сучасних митців для наших нащадків. Побажав Ярославу Милосердному, аби згодом про його творчість знали не лише в Жовтих Водах та Києві, а й далеко за межами України. Член Національних спілок письменників та художників України Михайло Горловий звернув увагу на те, що в Ярослава вже виробився власний почерк, який можна пізнати, він оригінальний автор. Побажав художнику розширювати тематику своїх робіт, можливо звернутися і до теми козацтва.

— З дитинства займався музикою, проте не склалося. Паралельно малював, вирішив опанувати цей фах професійно, — розповів Ярослав Милосердний. — Зізнаюся, ця дорога мені відкрилася легко. Спочатку навчався на підготовчих курсах, потім разу вступив до університету. Навчання заклало міцний фундамент. А перша персональна виставка відбулася у місті Олександрія через рік після того, як закінчив університет. Допомогли люди, які з’явилися у моєму житті випадково, але насправді випадковостей не буває.

Частина представлених робіт створена на пленерах, які відбувалися на Хортиці, у Чугуєві, Кам’янці-Подільському, а також на Одещині та Дніпропетровщині. Більшість робіт намалював у Жовтих Водах, де зараз мешкаю. Україна вражає своєю красою. На нашій землі ще стільки незвіданого, тут безмежне поле для роботи. Крім пейзажів та натюрмортів пишу портрети близьких мені людей, які поки що не наважуюся виставляти на широкий загал. Думаю, що всі мої роботи об’єднує любов до життя, нашої рідної матінки Землі. Впевнений, що не можна зупинятися на досягнутому. Навпаки, потрібно вимогливіше ставитися до себе, постійно рухатися уперед.

Сьогодні маю честь представляти своє скромне надбання перед такою поважною публікою. Це радує і тішить. Виставку назвав «Перехрестя». Цією назвою хотів підкреслити своє філософське ставлення до життя. Ми завжди знаходимося на якомусь перехресті. Не знаємо коли наша дорога може звернути вправо чи вліво. Зустрічаємося з різними людьми, а залишаються ті, які близькі серцю, яких потім згадуєш все життя.

Дуже приємно, що мене так тепло прийняли в столиці. Галерея шикарна. Вже мав кілька персональних виставок. Але така вперше.