Вісімдесят сьоме побачення з оперетою

Відбулося відкриття 87-го театрального сезону Національної оперети України. Першим акордом нового сезону став святковий Гала-концерт в оновленій глядацькій залі театру після масштабної реконструкції, що була здійснена вперше з 1902 року.

Вісімдесят сьоме побачення з оперетою

Вже традиційно напередодні старту сезону відбулася зустріч керівництва театру з представниками ЗМІ.

— Віримо, що в новому сезоні будуть здійснені всі заплановані проєкти, — наголосив Генеральний директор-художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський. — Цьогоріч Національна оперета України перемогла в конкурсі з відбору мистецьких продуктів, для реалізації яких передбачається надання фінансової допомоги з бюджету міста Києва. Буде здійснена постановка драматичної опери «Амадеус» на музику В. А. Моцарта, за мотивами п’єси «Амадей» Пітера Шеффера. Постановку вистави здійснить режисер Максим Голенко. За підтримки Українського культурного фонду та British Council відбудеться концерт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ». У планах — спільна постановка з італійським режисером Маттео Спіацці музичної вистави «The Ball». Особисто я працюватиму над реалізацією нової версії класичної оперети Імре Кальмана «Сільва».

У цьому сезоні Національна оперета України продовжить роботу над створенням вистав для незрячих та слабкозорих людей і планує показ ще двох вистав з аудіодискрипцією: «Сімейка Адамсів» та «За двома зайцями».

Свого часу ми заявили, що є театром широкого профілю. Який буде займатися не тільки одним жанром оперети, а й пробуватиме досліджувати оперу, мюзикл, будемо завозити в Україну нові імена, нові назви, які вже добре знані у світі. Все це є новому гала-концерті. Сьогодні також представляємо кілька прем’єр. Дві частинки нашого гала-концерту — це проба пера на те, що хотілося б у майбутньому поставити.

Сьогодні відкриваємо новий сезон, але вже два тижні до цього у нас був насичений період. Ми взяли участь у трьох фестивалях. Один з них — «Андріївський узвіз». Чотири роки тому у нас з’явилася ідея проводити концерти на балконі Андріївської церкви, а нині це вже хороша, якісна традиція.

Мали поїздку до Польщі з проєктом «10 тенорів». Загалом виступали в цій країні понад 300 вечорів. Щасливий, що маємо таких партнерів. Важливою складовою нашого театру є міжнародна діяльність. Нині у нас в гостях перебуває Євразійська асоціація театрів. Готуємося до поїздки в Португалію, яка має відбутися в жовтні. Якщо не завадять карантинні обмеження, то матимемо спільний концерт у Будапештському театрі оперети та мюзиклу імені Імре Кальмана.

Окремо у нас йде концертна діяльність. Маємо більше 10 брендів: «Штраус в опереті», «Вечір мюзиклу», «Музика з кінофільмів», «Тобі, коханій», «Музика сердець», «Симфонія осені», «Україна в піснях та романсах» та ін. Це дуже хороша лабораторна робота, яка тримає акторів та диригентів у тренді. Частину аранжування робимо самі.

Весь творчий колектив з великим натхненням та радістю готується до зустрічі з глядачем. Ми любимо Вас і віримо, що глядачі Національної оперети України — найвідданіші і найщиріші глядачі у світі.

Виконуючий обов’язки головного диригента, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок розповів, яких сюрпризів слід очікувати під час гала-концерту, висловив сподівання, що не дивлячись на можливі карантинні обмеження сезон буде багатим на прем’єри, який матимуть шалений успіх і високу оцінку від українського глядача.

Головний хормейстер, заслужений діяч мистецтв України Ігор Ярошенко зазначив, що попереду у театру багато нових проєктів, особливу увагу звернув на майбутній концерт британської музики та виставу на музику Моцарта. За словами головного художника театру, народного артиста України Олександра Білозуба дуже важливо, що колектив зустрічає новий сезон у хорошій творчій формі. А головний балетмейстер, заслужений артист України Вадим Прокопенко згадав про участь театру в дуже цікавому і потужному фестивалі «Опера-фест», що відбувся у Тульчині, на якому було 14 тисяч глядачів і ще близько 24 тисяч дивилися його онлайн. А також анонсував нову програму театру, що матиме назву «Вальс».

Цього вечора на глядачів чекала шоу-програма, що охоплювала всю палітру стилів і жанрів, в яких працює сучасний музичний театр європейського зразка. На глядачів чекали прем’єри і номери з найулюбленіших оперет та мюзиклів на музику Ж. Оффенбаха, І. Кальмана, Й. Штрауса, В. А. Моцарта, Г. Доніцетті, В. Монті, Ф. Легара, Дж. Россіні, К. Портера, Е. Л. Веббера, К. М. Шенберга та ін.

Бурхливими оплесками глядачі зустрічали своїх улюблених виконавців — народного артиста України Ігоря Левенця; заслужених артистів Валерію Туліс, Галину Грегорчак-Одринську, Олену Арбузову, Тамару Ходакову, Анатолія Погребного, Любов Доброноженко, Асю Середу-Голдун, Володимира Одринського та багатьох інших.

Святкова програма створила чудовий настрій та зарядила глядачів неймовірної енергією на весь сезон! А гала-концерт став яскравим стартом 87-го сезону театру оперети та знаковою подією в культурному житті країни.

Фото із соціальних мереж.