Музичний погляд на Британію

У Київському національному академічному театрі оперети презентували українсько-британський проєкт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ». (Режисер-постановник — заслужений артист України Вадим Прокопенко).

Музичний погляд на Британію

Цей масштабний проєкт, який театр реалізував спільно з Бірмінгемською оперю за підтримки Українського культурного фонду та Британської Ради, поєднав музичний театр і музичну освіту. Проєкт включав: концерт британської музики на головній сцені Національної оперети України, відеофільм-концерт за участю соліста Бірмінгемської опери, професора співу Королівської Музичної Академії Великобританії Марка Вайльда, майстер-класи з англійської вокальної мови, запуск двомовної українсько-англійської веб-платформи.

У концертах та освітніх заходах поряд з професійними артистами і музикантами взяли участь волонтери. Проєкт присвятили пам’яті режисера та фундатора Бірмінгемської опери Грема Віка, відомого в усьому світі завдяки своїм новаторським постановкам оперних вистав за участю волонтерів, які «переживали оперу з середини».

Ключовою подією українсько-британського проєкту став безкоштовний концерт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ», напередодні якого відбулася вже традиційна прес-конференція для представників ЗМІ.

— Хочеться подякувати представникам Українського культурного фонду та Британської Ради в Україні, які підтримали наша проєкт, — підкреслила комерційний директор театру Оксана Когут. — Національна оперета України вже створила багато міжнародних проєктів, які йдуть на сцені нашого театру і за кордоном у виконанні наших солістів. Цей проєкт можливо дещо незвичний для нашого жанру. Але це ще одне підтвердження того, що Національна оперета сучасний театр, який може практично все — виконувати оперету, оперу, симфонічний концерт, створювати такі проєкти, який представляємо сьогодні.

Цей проєкт не обмежується одним концертом. Цей й освітня робота, і тренінг для вокалістів. Його проведенню передувала велика підготовча робота. Щоправда не всі бажання вдалося втілити. Не зміг приїхати виконавець з Бірмінгемської опери, його виступ наші глядачі побачать онлайн.

— У наш час, коли дуже важко щось планувати, коли багато подій відбуваються лише он-лайн, вдалося створити такий амбітний, цікавий і незвичний проєкт, — наголосив представник Британської Ради в Україні Ілля Заболотий. — Це один з 12 проєктів, які цього року підтримали Український культурний фонд та Британська Рада. Нам це надзвичайно приємно. Сподіваюсь, що такі амбіційні плани і далі будуть поширюватися у міжнародному форматі. Дуже важливо, що цей проєкт включає в себе не лише один концерт. Є освітня платформа, що поширює інформацію про міжнародну колоборацію. Це надзвичайно актуально у наш час, коли через пандемію країни ставляться одна до одної дещо насторожено, а люди не завжди знають як себе поводити у реальному житті. Культура ж дає повітря свободи. Такі проєкти посилюють взаємодовіру між державами і між звичайними людьми.

— На шляху до реалізації проєкту «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» мені пощастило зробити чимало музичних відкриттів, — зізналася координаторка музичного блоку проєкту, солістка концерту Мар’яна Боднар. — Це фантастичні симфонічні твори на теми народної британської музики, веселі мелодії комічних опер, маловідомі хорові обробки шотландських пісень Олександра Кошиця, важливі для розуміння значення української музики в контексті світової музичної культури. Все починалося з нашої зацікавленості британською музикою, тепер, завдяки підтримці Українського культурного фонду і Британської Ради, ми презентуємо великий проєкт, який популяризує музику Великобританії, несе її всім, хто любить красу, магію цього мистецтва і водночас відкриваємо нові можливості для вивчення і виконання музичних творів.

— Гадаю, що цей проєкт — гарна можливість попрацювати з українськими колегами й дослідити досягнення британської музики, особливо під час виконання пісень, завдяки яким можна віднайти щось нове, — розповів у відео-зверненні Марк Вайлд. — Сподіваюсь, що зможу передати чуття стилю, те, як ми виконуємо англійські пісні, поділитися репертуаром, що не дуже відомий за межами Великої Британії. Сподіваюся, мені вдасться донести цю чудову музику до людей, які раніше її не чули. Вважатиму успіхом зацікавленість глядачів цими творами, їхнє бажання ближче познайомитися з репертуаром, відвідати концерт, де буде більше англійської музики.

— За цей час назбирали багато музики, розуміли, що одного концерту буде замало, — зазначив диригент-постановник Сергій Голубничий. — Довго думали на чому зупинитися. Врешті зупинилися на близьких для нас жанрах опери і оперети. У першому відділі представляємо барокову оперну музику. А другий складається з національної англійської оперети. Для нашого театру це дуже важливо, адже англійської оперети ми ніколи не чули. Це досить цікаві твори. Можливо вони надихнуть українських композиторів звернути увагу на цей жар. Він у нас потребує оновлення, свіжої крові. Маємо створити свій національний продукт, свою національну оперету.

— Концерт британської музики, який ми презентуємо на головній сцені театру, має дві історичні точки відліку, — повідомила кураторка проєкту, театрознавиця Катерина Морозова. — концерт відбувається через 101 рік після гастролей знаменитої капели під орудою Кошиця у Великобританії у 1920 році і через 105 років з того моменту, коли Олександр Кошиць востаннє диригував на сцені першого стаціонарного українського театру в Києві (1916), до того ж на цій самій сцені! Мене дуже тішить, що напрацюваннями проєкту ми ділимося не тільки з нашою постійною публікою (шанувальників концертів Національної оперети чимало), але й з британською авдиторією, яка, до речі, колись назвала хор Кошиця «оркестром голосів». Радію, що в цьому проєкті ми залучаємо до активної участі людей, які вперше приходять до музичного театру і починають по-справжньому ним цікавитися.

Також пані Катерина зазначила, що цей проєкт присвячений пам’яті Грема Віка (1953−2021) — фундатора і художнього керівника Бірмінггемської опери. Це режисер, чиї постановки опер у Ла Скала, Зальцбурзі, Метрополітен-опера, Лондоні, Парижі, Сіднеї, Мадриді, Санкт Петербурзі, Бухаресті, Афінах і Бірмінгемі відомі як незвичайні, по-справжньому новаторські.

А сам концерт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» для українських слухачів став путівником британської музичної культури. Програма концерту була складена з найпопулярніших британських творів різних епох: прозвучали народні мелодії та їхні сучасні інтерпретації, хорові твори та інструментальні композиції, фрагмент семіопер часів бароко, музика з оперет і опер ХІХ і ХХ століть, твори Айвора Генрі, Х’юберта Перрі, Генрі Перселла, Едварда Елгара, Георга Фрідріха Генделя, Олександра Кошиця.

Гідами у світ британської музики стали ведучі концерту Мар’яна Боднар та Ольга Федоренко, а тексти для них підготувала Катерина Морозова. Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени заслужених артистів України Галину Грегорчак-Одринську, Валерію Туліс, Олену Арбузову; солістів-вокалістів Віталія Іванова, Мар’яну Боднар, Олександра Харламова, Олександра Чувпила, Максима Гару, артистів хору та оркестр театру.

А завершальним акордом концерту стали шотландські пісні Олександра Кошиця українською мовою, які виконали волонтери проєкту — хор хлопчиків та юнаків Київського дитячого музичного ліцею імені Миколи Лисенка. Ці твори маловідомі в України. Вони були створенні під час перебування композитора в Америці у 1924−25 роках.

Фото з сайту театру.