Готуємося до ювілеїв

Новий проєкт Музею-майстерні Івана Кавалерідзе присвячений майбутньому ювілею патрона музею — Івана Петровича Кавалерідзе, його відстоюванню новаторських пошуків у творчості, бунту проти уніфікації, спрощення та стандартизації мистецтва, фетишизації і непорушності його законів.

Готуємося до ювілеїв

Непересічні художні відкриття у пластиці, кінематографії та драматургії визначили Івана Кавалерідзе як зачинателя українського авангарду в скульптурі, загальновизнаного фундатора вітчизняного історичного фільму, одного з перших кінохудожників-новаторів. Довгожитель у житті і творчості, митець поставив свою першу монументальну роботу — пам’ятник княгині Ользі у 24 роки, а в 90 років його останньою монументальною роботою, так званою «лебединою піснею», став пам’ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі у Києві.

Також це проєкт про Григорія Сковороду, постать якого надихала Кавалерідзе протягом усього його життя. Адже саме Іван Петрович є тим, хто через узагальненість форм, виразність пластичних рішень породжує відчуття життєвої правди у своїх роботах, присвячених Григорію Сковороді.

В експозиції виставки представлено більше 100 робіт живопису, графіки та скульптури близько 70 сучасних митців з України, Польщі, Грузії, Азербайджану, Італії, Австралії, Ізраїлю, Литви та Словаччини.

— Вітаю всіх з початком цікавого, як я сподіваюся, виставкового проєкту, який присвячений двом геніям українською культури — з нагоди 135-річчя від дня народження Івана Кавалерідзе, 300-ліття Григорія Сковороди та століття першого монументального пам’ятника Григорія Савовича у Лохвиці роботи Івана Кавалерідзе, — зазначив директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, заслужений працівник культури України Олександр Юнін. — Всі ці річниці святкуватимемо вже у наступному році, а наша виставка є своєрідним «епіграфом» до цих дат.

Хочу подякувати всім, хто зголосився взяти участь у цьому проєкті за вашу працю, за ваше бачення цих геніальних постатей української культури. Це люди, які об’єднують не лише Україну, але і весь світ. Особлива подяка за підтримку посольствам Литви та Грузії в Україні. Дуже важливо, що так багато людей долучається до нас, що виникає колаборація між митцями…

Під час урочистого відкриття всі його учасники мали змогу побачити цілу низку відеозвернень. Народний художник України, лавреат Шевченківської премії Валерій Франчук, назвав новий проєкт першим важливим кроком до 300-річчя від дня народження нашого великого пророка. Висловив упевненість що українські та закордонні митці зроблять гарний внесок у цю надзвичайно важливу справу.

Художник з Кривого Рогу Андрій Гук наголосив на важливості таких проєктів у культурному житті нашої держави. Народні художники України з сонячної Одеси Галина та Андрій Кравченки висловили сподівання, що цю виставку зможуть побачити багато людей по всій Україні, зокрема, вони дуже хочуть, аби вона експонувалася і в їхньому рідному місті. Заслужена художниця України з Трускавця, одна з ідейних натхненниць виставки Наталія Полішук побажала всім учасникам цього проєкту творчого натхнення, щасливої мистецької долі. Також звучали привітання заслуженого художника України Ореста Манюка (м. Львів), митця з Івано-Франківська Богдана Буринського та від колег з Литви й Австралії. А співробітники музеїв Трускавця, Вінниці, Сум, Хмельницького та Харкова пообіцяли, що цей проєкт побачать і жителі їхніх міст.

Були зарубіжні гості і на самому відкритті. Про значення творчості Григорія Сковороди та Івана Кавалерідзе для світової культури розповіли Тамаз Аваліані (Грузія), Марко Сассу (Італія) та Аскер Джавадов (Азербайджан).

— Не пригадую проєктів такого масштабу в Україні, — зізнався заслужений журналіст України, один з ініціаторів проведення цієї міжнародної виставки Сергій Коміссаров, — коли в одному духовному та душевному пориві зібралося так багато митців. І вони продовжують до нас долучатися. Сподіваюся, що кількість країн, яка братиме участь у цьому проєкті досягне п’ятнадцяти. Особлива подяка за підтримку нашим колегам з Литви. А лейтмотивом всього проєкту стало слово Дружба. Вірю, що це слово буде ключем і до майбутніх наших творчих перемог. Сподіваюся, що окрім українських міст ця виставка поїде до Литви, а можливо й до інших країн. Адже тут представлені роботи, якв не соромно показати всій Європі.

Також на відкритті виступив київський художник Андрій Кулагін, який наголосив на значенні творчості Григорія Сковороди для всього слов’янського світу, закликав усіх читати твори Григорія Савовича. А завідуюча виставково-експозиційним відділом Музею-майстерні Івана Кавалерідзе Олександра Савенок підкреслила, що цей проєкт допоможе людям зрозуміти нашу історичну спадщину, важливість збереження української національної культури.