ГРА продовжує гру

У столиці оголосили лавреатрів ІV Всеукраїнського театрального фестивалю-премії GRA.

ГРА продовжує гру

Для визначення переможців залучили міжнародне журі, до складу якого увійшли знані театральні діячі з Нідерландів, Литви, Польщі, Португалії та Франції. Серед членів журі були представлені спеціалісти для кожної з шести номінацій/жанрів премії.

Через форс-мажорні обставини, спричинені пандемією Ковід-19 фінальний показ вистав екстрено був змушений переміститися в формат онлайн, де з 20 листопада по 2 грудня всі охочі могли передивитися 12 вистав-фіналістів на каналі НСТДУ в YouTube та на сторінках Спілки та Фестивалю-Премії ГРА у соціальних мережах.

Засновником фестивалю є Національна спілка театральних діячів України, яка є активним гравцем у культурному, театральному житті країни. Командна під керівництвом очільника Спілки, народного артиста України Богдана Струтинського за останні п’ять років ініціювала те реалізувала низку важливих проєктів, які мають велике значення до культурного життя України (20 сезонних шкіл та 20 семінарів з різних напрямків театральної діяльності, до яких долучилася понад тисяча осіб; лабораторія драматургії НСТДУ; засновано три фестивалі; реалізовано 11 грантових проєктів тощо). В основному це робота з молоддю — майбутнім українського театру. Одним з найрезонантніших таких проєктів і є фестиваль-премія ГРА, який проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року.

Цьогоріч театри представили прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2020 року. Заявки надходили з різних регіонів України від різних за формою власності і форматом, але обов’язково — професійних театральних колективів. Далі Експертна рада фестивалю (складається і відомих і компетентних театральних критиків, театро- і музикознавців) обрала 30 кращих. Саме вони потрапили до лонгліста і продовжили боротьбу. Протягом травня-липня експерти подорожували містами України і переглядали вистави з лонгліста наживо. У липні було оприлюднено шорліст з 12-ти вистав, які пройшли до фінальної частини. А 4 грудня у Національній опереті оголосили переможців. Отже, ними стали:

За найкращу драматичну виставу — «Це дитя» (Закарпатський обласний угорський драматичний театр (м. Берегове);

За найкращу виставу для дітей — «А хай то качка копне» (Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки);

За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу — «Лис Микита» (Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької);

За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу — «VINO» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра);

За найкращу пошуково-експериментальну виставу — «Чорнобильдорф» (PORTO FRANKO, NOVA OPERA);

За найкращу хореографію — Христина Слободянюк за виставу «Чорнобильдорф»;

За найкраще музичне рішення вистави — Роман Григорів та Ілля Разумейко за виставу «Чоронобильдорф»;

За найкращу сценографію — Роман Григорів та Ілля Разумейко за виставу «Чоронобильдорф»;

За найкращу чоловічу роль — Василь Сидірко за роль Ероса у виставі «Філокьет. Античний рейв»;

За найкращу жіночу роль — Оксана Цимбаліст за роль Афродіти у виставі «Філоктет. Античний рейв»;

За найкращу режисерську роботу — Роман Гриогрів та Ілля Разумейко за виставу «Чоронобильдорф».

— Український театр міцнішає, незважаючи на те, що має дуже багато перепон — брак фінансування, обмеження через пандемії. Він задає моду в державі і заявляє про себе як про надзвичайно потужну інституцію в розбудові нації. Хочу щоб наша влада це почула. Театр — це потужний інструмент виховання нації. Хочу, щоб ГРА не роз’єднувала, а об’єднувала. Закликаю всіх, кому не байдужий український театр — долучайтеся до нас, до НСТДУ. Найважливіше, маємо не забувати, що театр — це імідж нашої держави, а ще й певна реклама країни. Український театр — це модель формування України, тому що ми розкриваємо різні теми, які є відзеркаленням проблем суспільства. Сьогодні ніхто не програв, сьогодні виграв український театр, — переконаний голова НСТДУ та засновник Фестивалю-Премії ГРА Богдан Струтинський.