Провокація закликає до діалогу

Підбиваючи підсумки першого етапу Міжнародного арт-проекту WITHOUT RESTRICTIONS/БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, його ініціатор Олег Дзюбяк зауважив, що навіть в найсміливіших прогнозах не розраховував на таку активність і небайдужість киян та гостей міста.

Провокація закликає до діалогу

Наприкінці вересня на Театральній площі перед Національною оперою України в рамках нового арт-проекту WITHOUT RESTRICTIONS/ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ відбулося

перформанс-відкриття скульптурної інсталяції Михайла Деяка «НЕПЕРЕДБАЧУВАНІ ОБСТАВИНИ».

Сама лише поява абстрактної скульптурної інсталяції на тлі будівлі Національної опери України — це вже була свого роду провокація, яка закликала до діалогу. Власне саме для діалогу на табличці біля арт-об'єкту був нанесений QR-код, за допомогою якого кожен може відповісти на питання анкети. І окрім того, що безліч людей спеціально приїздили, щоб подивитись на арт-об'єкт, сфотографуватись та подивитись відео про інсталяцію (на табличці є ще один QR-код з переходом на відеоролик та іншу цікаву інформацію про скульптурну інсталяцію Михайла Деяка «НЕПЕРЕДБАЧУВАНІ ОБСТАВИНИ»), так ще й багато хто залишав відгуки, відповідаючи на питання анкети. І результати перевершили всі найсміливіші очікування — небайдужих та активних людей, що окрім цікавості та обізнаності проявили персональну соціальну відповідальність, виявилось чимало.

Так за результатами обробки анкет з’ясувалось, що сучасне мистецтво викликає захоплення у 24,3% опитаних, подобається — 51,3%, байдуже — 9,9%, не подобається — 8,6%. В питанні «Який з видів сучасного мистецтва в публічному просторі міста вам до вподоби?» думки розділились таким чином: мурали — 33,6%, сучасна скульптура — 28,9%, паркова скульптура — 15,8%, арт-лави — 7,9%, ленд-арт — 5,3%, перформанси — 5,3%, жоден з видів — 3,3%. На питання про те, де може зайняти гідне місце цей арт-об'єкт, відповіді були такі: в діловому осередку міста — 30,5%, в парку сучасної скульптури — 22,5%, в парковій зоні міста — 19,2%, в приватній колекції — 16,6%, в одному з ЖК — 11,3%. Емоційна складова виглядає так: цікавість — 49,7%, захоплення — 12,6%, здивування — 21,2%, повне несприйняття побаченого — 15,9%.

А ось лише кілька з коментарів, що були в анкетах:

«Більше таких проектів у громадському просторі і таких опитувань. Діалог міста із містянами дуже важливий»;

«Скульптура у житті міста є важливим культурним впливом та формуванням мистецьких поглядів жителів міста»;

«Виглядає як зіжмаканий папір, але це позитивна характеристика скоріше, оскільки надає парадигмальні обриси і дихотомію образів ментального здоров’я сучасної людини»;

«Хоча сама по собі ця скульптура може бути цікавою, на мій погляд, вона зовсім не підходить для розташування біля Опери. Дякую.»

Підбиваючи підсумки першого етапу Міжнародного арт-проекту

WITHOUT RESTRICTIONS/БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, його ініціатор Олег Дзюбяк зауважив, що навіть в найсміливіших прогнозах не розраховував на таку активність і небайдужість киян та гостей міста. «Для нас всі висловлювання цікаві та важливі — кожна людина має право на свою власну думку. І ми вдячні кожному за небайдужість. З рештою, ніхто й не розраховував на одностайність. Головне, що наш проект виконує свою головну місію — дає можливість якомога більшій кількості людей доторкнутись до сучасного мистецтва наживо та ще й висловити свою думку. Наразі ми отримали пропозиції з Одеси та Харкова, де вже чекають на нашу експозицію» — розповів Олег Дзюбяк.

WITHOUT RESTRICTIONS/БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ

Арт-проект «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» створений за для того, щоби якомога більше людей мали змогу доторкнутись до сучасного мистецтва наживо. Виставкові майданчики цього проекту не мають ні постійної адреси, ні будь яких обмежень ні в просторі, ні в часі… Сьогодні це Театральна площа в Києві, а за тиждень, чи місяць той самий арт-об'єкт (або інший) можна буде спостерігати зовсім в іншому місті, або навіть країні.

Ініціатор арт-проекта «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» Олег Дзюбяк — постійний учасник найпрестижніших арт-форумів: Art Basel, Biennale di Venezia, Art Paris. В Україні лише за останні 5 років з його ініціативи в арт-просторі Mandarin Maison було проведено близько 30 виставок та перформансів сучасних українських та закордонних митців. Олександр Верещак, Роман Мінін, Микола Маценко, Олександр Ройтбурд, Віктор Сидоренко, Олег Тістол, Василь Цаголов, Сергій Якименко, Оксана Мась, Борис Данилов, Вікторія Сорочінскі, Михайло Деяк — це неповний перелік художників, з якими співпрацював Олег Дзюбяк.

Автор скульптурної інсталяції «НЕПЕРЕДБАЧУВАНІ ОБСТАВИНИ» Михайло Деяк — молодий сучасний український художник. Працює на межі неоекспресіонізму та мінімалізму. В об’ємній пластиці експериментує з матеріалами, створюючи форми зі скла та металу. Досконало володіє усіма техніками живопису. Входить в ТОП-20 молодих сучасних художників країн Східної Європи. Посідає 7 місце серед найперспективніших художників України та найдорожчий художник України за версією Forbes. Учасник арт-виставок у Базелі та Майамі. Веде активну виставкову діяльність, його роботи успішно продаються на аукціонах за кордоном. Твори художника знаходяться в фондах Національного художнього музею України, приватних колекціях України, Канади, США, Великобританії, Франції, Швейцарії, Угорщини, Китаю.

За матеріалами прес-служби Національної опери України.