В гостях у славетної родини

Національний академічний духовий оркестр України під орудою диригента Михайла Мороза запросив до Колонної зали імені Миколи Лисенка Національної філармонії України на концертну програму «Родина Штраусів», де звучала музика Йоганна Штрауса (сина) та Йозефа Штрауса, а про представників цієї знаної в усьому світі родини розповів ведучий концерту Олександр Рудько.

В гостях у славетної родини

Як відомо, Йоганна Штрауса (сина) називають королем вальсу. Його творчість просякнута духом Відня. Величезне натхнення у поєднанні з неабиякою майстерністю зробили Йоганна Штрауса (сина) справжнім класиком танцю. І не в останню чергу завдяки саме йому віденський вальс вийшов далеко за межі ХІХ століття і навіть сьогодні є частиною музичного життя світу.

Штраус народився в музичній сім’ї. Його батько, якого теж звали Йоганн Штраус, в рік народження сина створив оркестр. І своїми вальсами, мазурками, маршами завоював усю Європу.

Йозеф Штраус — другий син в родині Штраусів (загалом у Йоганна Штрауса їх було п’ять). Спочатку він не збирався бути музикантом, а вступив до Віденського політехнічного інституту. Але після смерті батька у 1853 році на сімейній нараді було вирішено, що поки Йоганн Штраус гастролює, хтось має керувати батьківським оркестром у Відні. Йозеф Штраус взявся за цю справу і присвятив їй усе своє життя. Він також був дуже талановитим композитором, скрипалем та диригентом. І саме з тих пір на афіші стали писати «Штрауси» і не зазначали, хто ж із братів буде цього вечора на сцені.

А розпочали концерт увертюрою до оперети «Летюча миша», твору добре знаним кожним шанувальником жанру оперети у світі. Продовжили програму твори Йоганна Штрауса (сина) «Сільська полька», вальс «Вина, жінки, пісні» та «Ювілейний марш». Далі лунала музика Йозефа Штрауса — вальс «Перетворення», полька-мазур «Жіноче серце». А завершився перший відділ «Імператорським вальсом» Йоганна Штрауса (сина).

Штрауси увійшли в історію як майстри танцювальної музики та оперети. Саме вони підняли цю музику на рівень симфонічної. Саме в їхній творчості віденський вальс досяг вершини свого розвитку. Щороку в різних країнах Європи проводяться Штраус-фестивалі і мільйони слухачів насолоджуються вальсами, польками, маршами знаменитої родини Штраусів. Таку ж нагоду мали і українські слухачі цього зимового вечора.

На початку другого відділення прозвучала полька «Грім і блискавка» Йоганна Штрауса (сина). Вальси «Чудовий травень» та «Весняні голоси» разом з Національним академічним духовим оркестром України подарувала заслужена артистка України Валентина Матюшенко (сопрано).

Продовжили концерт полька-мазур «Die Libelle» («Бабка»), тв. 204 та вальс «Delirien» («Безумство»), тв. 212 Йозефа Штрауса. Далі знову звучала музика Йоганна Штрауса (сина) — полька-мазур «Фата-Моргана», полька «Потяг задоволення» та вальс «На чарівному блакитному Дунаї».

Як завжди під завісу концерту талановиті виконавці під керівництвом диригента Михайла Мороза підготували сюрприз. Цього вечора ним став «Марш Радецького» Йоганна Штрауса (батька), який оркестру допомагали виконувати слухачі.

До наступної зустрічі з Національним академічним духовим оркестром України залишилося чекати зовсім не довго. Вже 30 січня один з найкращих музичних колективів України запросить до Колонного залу ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України насолодитися новою цікавою програмою «Френк Сінатра. Найкраще».