Українські та польські мотиви Миколи Скобельського

У столичній галереї «Митець» відбулася художня виставка Миколи Скобельського, на який митець представив краєвиди України та Польщі, створені ним протягом останніх років.

Українські та польські мотиви Миколи Скобельського

Скобельський Микола Станіславович — член Національної спілки художників України, живописець. Працює в галузі станкового живопису та графіки. Народився в 1959 році на Житомирщині. З ранніх років свого життя відчув потяг до прекрасного, естетично оцінював природу рідного краю. Яскраві барви Полісся надовго закарбувалися в пам’яті художника і до сьогодні відображаються в його картинах.

З 2000 року взяв участь у понад 50 Всеукраїнських художніх виставках, пленерах у Криму, Карпатах, Седнєві, Києві, Польщі та ін. У 2014 році взяв участь у виставці акварелі на Гаваях. Надає перевагу пленерному живопису реалістичного напрямку, вражає романтичним настроєм, легким невимушеним сюжетом, сповненим роздумів над життям.

Художник має щедру природну обдарованість відчувати кольорову гаму у всій її красі. Наприклад, Київ повнозвучно розкривається в його пейзажах через різні коливання природи: весняні, зимові, осінні. Картини митця сповнені особливої душевності. Вони, мов дорогоцінній путівник, запрошують відвідати історичні місця столиці України: Києво-Печерську лавру, Андріївський узвіз, Боричів тік, пройтися схилами Дніпра, відчути святість Ближніх та Дальніх печер, помилуватися Кирилівською церквою…

Картини Миколи Скобельського зберігаються у приватних збірках багатьох країн світу: Німеччина, Польща, Японія, Китай, Канада, США та ін.

— З початку війни весь час був у Києві, — розповів Микола СКОБЕЛЬСЬКИЙ. — Лише у серпні побував у Польщі на запрошення консульства цієї країни у Києві. Цей проєкт задумувався ще до війни, аби зробити виставку — «Україна-Польща».

У 2021 році я був на пленері у селі Рибаки (Польща). А в цьому році поїхав до сусідньої країни, аби домалювати деякі роботи. Спершу був у Варшаві, потім запросили на пленер у Глівицах, а ще малював у Радійовіцах. Поїздка була досить цікавою і продуктивною. Її результат — більше 100 робіт. Одну з моїх робіт написану на пленері в Глівицах взяли до колекції художнього музею.

Задум цієї виставки виник ще до війни. Не випадково обрав для неї саме галерею «Митець», адже вона знаходиться у самому центрі Києва. На виставці представлені як українські, так і польські мотиви. Зокрема — стара частина Варшави. Серія, присвячена селу Рибаки, була написана ще у 2021 році. Цей край називають місцем 100 озер. Деякі роботи написав за етюдами вже у своїй київській майстерні. Одне з центральних місць на виставці посідає картина «Пролетіли журавлі».

Хочу й надалі продовжувати серію робіт, присвячених Польщі. Серед моїх подальших планів також виставка портретів і робіт ню.

Відкриваючи виставку Миколи Скобельського директор галереї «Митець» Карина КРАВЕЦЬ наголосила, що ця виставка відбувається завдяки Польщі, яка активно підтримує Україну з перших днів війни.

За словами голови Київської організації Національної спілки художників України Миколи КУТНЯХОВА ця виставка дуже важлива як для України, так і для Польщі, а в роботах Миколи Скобельського поєдналися теплота і доброта цих двох народів, елементи української та польської художніх шкіл.

Мистецтвознавець Ганна ЛАВРЕХА наголосила на важливості культурної дипломатії для зміцнення відносин між країнами. А виставка Миколи Скобельського — це свято українського живопису. Тут представлено близько 60 робіт, створених митцем в останні роки. Це не просто пейзажі, це трансляції його робіт на глядача, це маніфестація почуттів художника, які просто б’ють через край. За всіма роботами стоїть величезна любов як до України, так і до Польщі.

Директорка Музею Максима Рильського Вікторія КОЛЕСНИК підкреслила, що такі виставки хоч на якийсь час допомагають вирватися з буднів воєнного стану. У роботах художника відчувається вплив Європи і, водночас, традицій українських митців старших поколінь. У цих картинах так багато тепла і сонця.

А на переконання заслуженого художника України Петра ЗИКУНОВА такі виставки ще раз засвідчують, що українська культура живе і продовжує активно розвиватися.

На відкритті виставки також виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош ЦІХОЦЬКІ, консул Республіки Польща у місті Києві Яцек ГОЦЛОВСЬКИЙ. По відеозв’язку привітали Миколу Скобельського та гостей виставки представники Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща, а також Анна Завіша-КУБІЦКА від Союзу польських художників в Глівицах та Марта ЛАВАШ від Музею Захенти у Варшаві.

У публікації використано матеріали з сайту галереї «Митець».

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».