Кожен на своєму фронті

У місті Фастові, що на Київщині, у перші дні Нового року відкрилася картинна галерея. Явище неординарне вже тому, що нова картинна галерея в Україні з’являється вперше за час повномасштабної війни з Росією. Засновник нового осередку культури — заслужений художник України Анатолій Марчук.

Кожен на своєму фронті

За останні двадцять років це вже третя картинна галерея, засновником якої є пан Анатолій. До цього за ініціативи та активної участі художника запрацювали Колонщинська та Макарівська картинні галерея. А після того, як його рідне село Козичанка внаслідок адміністративно-територіальної реформи увійшло до складу Фастівського району, вирішив активно долучитися до культурно-мистецького життя Фастівщини.

17 вересня минулого року у Фастівському державному краєзнавчому музеї відкрилася велика персональна виставка Анатолія Марчука, на якій митець представив біля ста своїх полотен з серій «Пам'ятки архітектури, виконані в техніці офорту», «Земля із небом гомонить» (акварель, пастель) та олійні роботи. Виставка тривала протягом півтора місяця і стала помітною подією не лише для Фастівського району, а й усієї Київщини.

Також за ініціативи Анатолія Петровича у 2022 році у Фастові вперше провели живописний пленер, в якому взяло участь десять художників з різних куточків України. Серед них — Філіп Чорнобров, Сергій Позняк, Марія та Сергій Полякови. Краще, зі створеного під час пленеру вони подарували цьому місту. А тепер ще одна знакова подія — відкриття нового мистецького осередку. До Дня свого народження, яке відзначав 1 січня, пан Анатолій подарував Фастівській громаді 30 картини відомих українських художників з власної колекції.

— Під час страшної кровопролитної і підступної війни московитів проти України та масованих атак ракетами і шахедами міст України у славному місті Фастові відкрилася новостворена Фастівська картинна галерея творів відомих українських художників, — наголосив Анатолій МАРЧУК. — Адже тепер, коли ворог руйнує наші художні музеї, галереї та інші заклади культури, є особливо важливим відновлювати та створювати нові культурні і мистецькі осередки. До експозиції увійшли картини, що були створені на пленері «Фастів живописний», а також ті, які я подарував з власної колекції Фастівській громаді. Тепер у галереї представлені твори, як визнаних і заслужених українських художників, а саме: Ігоря Мельничука, Сергія Позняка, Олександра Ольхова, Івана Красного та Тетяни Красної, Василя Федорука, Людмили Мітченко, Філіпа Чорноброва, Олександра Рожкова, Олександра Назаренка, Олександра Морозова, Василя Копайгоренка, Анатолія Буртового, Леоніда Маадира та Анатолія Марчука, так і мистців молодшого покоління Марії Полякової, Сергія та Данила Полякових, Анни Миронової, Світлани Грамм, Святослава Базюка, Марини Ольхової та Інни Пантелемонової.

Щиро дякую голові Фастівської міської ради Михайлові Нетяжуку за підтримку цього проєкту та надане приміщення у Палаці культури, де і розмістилися Фастівська картинна галерея. Також хочу висловити вдячність голові Фастівської районної військової адміністрації Юрію Волкову та голові Фастівської районної ради Віктору Веремейчику за підтримку моїх ініціатив, щодо культурного розвитку Фастівщини в царині образотворчого мистецтва.

Особлива вдячність голові Національної спілки художників України Костянтину Чернявському за підтримку моїх мистецьких проєктів та допомогу, щодо створення Фастівської картинної галереї. Дякую всім хто долучився до створення галереї та тим, хто взяв участь в урочистому відкритті мистецького осередку.

Нехай 2023 рік стане Переможним для нашої країни. Слава Україні! Слава ЗСУ! З Богом разом до Перемоги!

Аби привітати фастівчан з неординарною подією в їхньому мистецькому житті на відкриття галереї завітали Герой України Анатолій Паламаренко, лавреат Шевченківської премії Віктор Степурко та багато інших представників української культури. Зокрема, Київську організацію Національної спілки художників України представляли Олександр Ольхов та Тетяна Красна, а Вінницьку — Олександр Рожков.

Як зізнався Анатолій Марчук, 2022 рік був для нього дуже плодовитим. Він взяв участь у 14 регіональних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставках, організував три пленери — «Макарів та околиця», «Козичанка — перлина Полісся» та вже згаданий «Фастів живописний». Також став учасником благодійних аукціонів, що відбувалися у США, Німеччині та Словаччині. Виручені від продажу картин кошти були передані на потреби дітей-інвалідів, які постраждали від війни з рашистами та для Збройних Сил України.

У 2023 році художник планує продовжити роботу над серіями «Шляхами Шевченка» та «Святині Києва в офортах і малюнках Анатолія Марчука». Також готує нову велику виставку в Національному музеї Тараса Шевченка, де представить свою Шевченкіану та інші твори, створені в останні роки.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».