Весна з Національною оперою

У перший місяць весни колектив Національної опери України підготував шанувальникам класичного мистецтва чимало цікавих музичних подій, а також зустріч з відомою українською співачкою Людмилою Монастирською. Також в театральній афіші традиційно представлені шедеври світової оперної та балетної класики, весняний концерт присвячений прекрасному жіноцтву, День народження Кобзаря з улюбленою українською класикою — балетом «Лілея», а маленькі глядачі зможуть побачити пригоди невгамовного Пінокккіо.

Весна з Національною оперою

Окрім святкових подій 8 та 9 березня, показ вистав традиційно відбудеться три рази на тиждень: щоп’ятниці (початок о 17:00), щосуботи (о 15:00) та щонеділі (о 15:00).


3 березня (п'ятниця) о 17:00 — Вечір одноактних балетів:

«Шопеніана» Фредеріка Шопена. Ліричний безсюжетний балет відрізняється бездоганним смаком та вишуканим стилем, притаманним для вишуканих мініатюр класичної хореографії.

Виконавці: Сергій Кривоконь, Ірина Борисова, Олександра Панченко, Катерина Курченко та інші.

«Пахіта» Людвіга Мінкуса. На сцені Національної опери України представлено Grand Pas з балету «Пахіта» (постановка Микити Долгушина, здійснена у 1979 р.) у редакції Аніко Рехвіашвілі.

Виконавці головних партій: Наталія Мацак та Сергій Кривоконь та артисти балету.

Диригент: Герман Макаренко.

4 березня (субота) о 15:00 — «Набукко».

Рання опера видатного італійського композитора Джузеппе Верді, яка принесла молодому генію справжню світову славу, а знаменитий хор юдейських рабів «Va pensiero» став свого часу справжнім символом об’єднання Італії.

З величезним успіхом ця вистава виконується в багатьох театрах світу, а у 2016 році вистава тріумфально повернулася до поточного репертуар колективу.

У головних партіях: Геннадій Ващенко (Набукко), Людмила Монастирська (Абігаїль), Сергій Ковнір (Дзаккаріа), Дмитро Іванченко (Ісмаель), Алла Позняк (Фенена), Ольга Нагорна (Анна). Диригент: Микола Дядюра.

5 березня (неділя) о 15:00 — балет «Снігова королева», створений за мотивами однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена на музику Едварда Гріга, Жюля Массне та інших композиторів.

Прем’єра вистави відбулася ще 2016 році, одразу привернувши до себе увагу шанувальників балету.

В грудні минулого року колектив театру дещо переробив музичну частину твору, замінивши твори російських композиторів. Оновлена вистава мала неабиякий успіх у глядачів під час Новорічно-різдвяних свят, замінивши традиційний балет Петра Чайковського «Лускунчик»

У ролях: Анастасія Шевченко (Снігова королева), Ольга Киф’як — фон Краймер (Герда), Даніїл Сілкін (Кай), Катерина Курченко (Розбійниця) та інші. Диригент: Сергій Голубничий.

8 березня (середа) о 17.00 — Гала-концерт до Міжнародного жіночого дня.

За участю провідних артистів опери та балету Національної опери України.

9 березня (четвер) о 17.00 — балет Костянтина Данькевича «Лілея».

Щорічно колектив, що має ім’я Тараса Шевченка вшановує пам’ять видатного Кобзаря, присвячуючи йому ніжний ліричний балет «Лілея» Костянтина Данькевича. Відомому українському композитору вдалося блискуче інтерпретувати український народний мелос, створивши виразну танцювальну музику з розгорнутими лейттемами головних героїв.

Вистава вважається дорогоцінною перлиною національного хореографічного мистецтва з утіленням шевченкових поетичних образів на українській балетній сцені.

Останнє поновлення цієї вистави відбулося у 2014 році до 200 річниці від дня народження Тараса Шевченка

Виконавці: Тетяна Льозова (Лілея), Ярослав Ткачук (Степан), Ян Ваня (Князь), Олексій Швидкий (Парубок), Ірина Борисова (Русалка). Диригент: Герман Макаренко.

10 березня (п'ятниця) о 17.00 — опера «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка у редакції Мирослава Скорика.

Перлина українського оперного мистецтва беззаперечно належить до визначних творів української музичної культури.

В основі сюжету історія простої дівчини Наталки, яка тужить за своїм коханим Петром, що поїхав на заробітки на чужину та невідомо коли повернеться. Через волю матері вона змушена погодитися на заручини з місцевим багатієм паном Возним.

У ролях: Анастасія Поважна (Наталка), Дмитро Кузьмін (Петро), Наталя Кисла (Горпина Терпелиха), Руслан Танський (Возний Тетерваковський), Володимир Тишков (Виборний Макогоненко), Геннадій Ващенко (Микола). Диригент: Богдан Пліш.

Також у березні глядачі зможуть побачити наступні вистави:

11 березня (субота) о 15:00 — комічна опера Джоаккіно Россіні «Севільський цирульник» в осучасненій версії Анатолія Солов’яненка. Постановка «поза простором та поза часом» одразу стала однією з найулюбленіших у киян та гостей міста.

12 березня (неділя) о 15:00 — одна із найяскравіших балетних вистав театру — «Віденський вальс» на музику видатної австрійської композиторської династії: Йогана Штрауса-старшого та його синів Йогана-сина та Йозефа, які подарували світу неповторні мелодії вальсу, якими вже майже 200 років насолоджується весь світ.

«Віденський вальс» — це перший авторський багатоактний балет Аніко Рехвіашвілі, створений знаною хореографкою ще у 2001 році. Навіть через 20 років вистава залишається однією з найулюбленіших серед глядачів.

17 березня (п'ятниця) о 17.00 — відомий класичний балет «Жізель» французького композитора Адольфа Адана.

Вистава побачила світ ще у 1841 році у Парижі та вважається перлиною класичної хореографії

За сюжетом твору граф Альберт закохався в просту селянську дівчину Жізель. Однак він вже заручений зі заможною аристократкою Батильдою, тож змушений удавати з себе селянина.

Дівчину також кохає лісник Ганс, який розкриває їй правду про графа. Не витримавши жахливої зради коханого, Жізель божеволіє і помирає. Альберт не може її забути, тож він таємно відвідує цвинтар. Там його чекає остання зустріч з духом коханої, що рятує його від смерті.

18 березня (субота) о 15:00 — опера «Травіата» Джузеппе Верді в осучасненій версії головного режисера театру Анатолія Солов’яненка.

Сучасні сукні, мініспідниці, модні ф’южн інтер’єри, селфі на сцені, нічні клуби, дим від кальянів, SMS-ки замість листів на папері. Головний меседж, який транслює ця постановка залу, — мистецтво поза часом.

Прем’єрний показ відбувся 29 жовтня 2022 року.

19 березня (неділя) о 15:00 — чарівний комічний балет на музику Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

24 березня (п'ятниця) — балет «Дон Кіхот» Людвіга Мінкуса

Друге століття живе на сцені цей веселий, яскравий спектакль. Попри простому лібрето, що досить умовно передає сюжет геніального твору Мігеля Сервантеса, балет користується незмінним успіхом у публіки, легко підкорюючи глядачів різних поколінь.

Секрет цього успіху — у мелодичній темпераментній музиці Людвіга Мінкуса та у яскравих надзвичайно колоритних персонажах. Не даремно. цю виставу часто називають справжнім святом танцю.

25 березня (субота) о 15:00 — опера «Ярослав Мудрий» Георгія Майбороди (поновлення)

Вперше опера Георгія Майбороди була поставлена на сцені театру у 1975 році режисером Юрієм Смоличем, диригентом Стефаном Турчаком та сценографом Федором Ніродом.

Виконавцями головних партій стали провідні тогочасні співаки: Олександр Загребельний, Гізела Ципола, Анатолій Мокренко, Галина Туфтіна та Марія Стеф’юк. Впродовж багатьох сезонів опера залишалася єдиним твором на стародавній історичний сюжет, присвячений Києву.

Нинішня вистава була створена у 2007 році. Режисером-постановником вистави став: Анатолій Солов’яненко, диригент Микола Дядюра, сценографія видатних львівських художників Тадея та Михайла Риндзаків.

Минулого року, після тривалої перерви, колектив вирішив повернути до репертуару цей знаковий та масштабний твір, представивши його до Міжнародного дня театру.

26 березня (неділя) о 15:00 — балет «Пригоди Піноккіо» у постановці Віктора Литвинова на музику Юрія Шевченка за мотивами відомої казки Карло Коллоді.

Неймовірні пригоди веселого пустуна та його друзів в майстерному виконанні провідних солістів балетної трупи театру не залишать байдужими ні маленьких, ні дорослих глядачів.

Постановний склад: балетмейстер-постановник — Віктор Литвинов, диригент-постановник — Герман Макаренко, художник-постановник, художник костюмів — Наталія Кучеря.

31 березня (п'ятниця) о 17.00 — героїчно-романтичний балет «Грек Зорба» на музику відомого грецького композитора Мікіса Теодоракіса.

У публікації використані матеріали сайту «Вечірній Київ».