Мистецтво любові

У Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбулася нова зустріч з її величністю музикою. Цього вечора святкували десятиліття Міжнародного музичного проєкту «Lady Opera». А розповіла про історію цього проєкту ведуча — заслужена артистка України Оксана Антонюк.

Мистецтво любові

Всі ці роки душею проєкту «Lady Opera» є один з кращих колективів солістів-вокалістів України — Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України. Вже понад двадцять років міцно тримає в руках єдину творчу багатогранну партитуру музикантів художній керівник і головний диригент, заслужений діяч мистецтв України, полковник Дмитро Антонюк.

А серцем цього проєкту, серцем цього вечора, серцем цієї зустрічі була сама Леді Опера — народна артистка України, солістка Національної філармонії Ольга Чубарева, яка також є професором і доктором філософії. Цього дня пані Ольга святкувала свій день народження. Напевне кожен виконавець прагне відзначати цей день разом із вдячною публікою.

За десять років відбулася ціла низка концертів «Lady Оpera» у найбільших, найпрестижніших залах Києва та інших міст України. Почався цей проєкт 2013 року концертом «Lady Оpera та зірки світової оперної сцени». Наступні концерти з незмінним успіхом відбувалися у Національному палаці мистецтв «Україна» у 2015, 2016 та 2018 роках. У цих концертах брали участь майстри української сцени, також до них долучалися світові зірки найкращих музичних сцен, таких як Arena di Verona та La Scala. І робить це Ольга Чубарева для того, аби об’єднати Європу і весь світ з Україною. А світ єднає лише любов. Художник Марк Шагал сказав, що у житті, як і в палітрі художника існує лише одна фарба, яка має сенс. Це фарба любові. Саме ця фарба проходить через всі концерти «Lady opera».

Арт-проєкт «Lady Opera» є зареєстрованою торговою маркою і насправді не має аналогів в Україні. Пані Ольга одночасно виступає в ролі співачки, продюсерки, режисерки. Проєкт спрямований на популяризацію академічного оперного співу і класичної музики.

— Сьогодні нашу трансляцію дивляться навіть за океаном. Це свято музики для вас всіх. Гарного вам настрою, приємних вражень і незабутнього вечора, — наголосила на початку концерту Ольга Чубарева.

Програма цього вечора була досить насиченою. Звучали твори К. Орфа, Ж.-П. Капдев’єля, Н. Паганіні, О. Фарреса, К. Веласкеса, Дж. Феріллі, Дж. Пуччіні та інших композиторів. Велике захоплення у публіки викликала українська народна пісні на вірші Михайла Старицького «Ніч яка місячна» в аранжуванні Д. Коновалова.

Звучали слова подяки Збройним Силам України за те, що ми всі живемо під склепінням відносно мирного київського неба. Наші захисники і захисниці роблять все можливе, аби слухачі могли отримувати радість і насолоду від чарівної музики і пісні у Колонній залі Національної філармонії з вірою в нашу Перемогу. Адже з нами правда і Бог.

«Емануель» (вокаліз) присвятили мамам, які чекають своїх синів, дівчинкам, які чекають своїх тат, всім хто кохає і кохані. «Adagio» Т. Албіоні стало присвятою воїнам, які загинули, людям похилого віку, дітям, чиє життя обірвала жорстока війна.

Разом з Ольгою Чубаревою співали солісти Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, тенори Денис Сагіров, Павло Міжура, Микола Чорний, заслужений артист України Сергій Юрченко. Також хотілося б відзначити солістів Оксану Гаврачинську та заслуженого артиста України Сергія Митрофанова, які виконували партії скрипки. А для студентів музичної кафедри Київського академії мистецтв імені Павла Чубинського концерт став дебютом. Можливо цей перший концерт зі знаним колективом стане для них початком дороги у велике творче життя.

— Слава неймовірним лікарям, які лікують наших воїнів. Це люди з великої літери, — підкреслила Ольга Чубарева. — Українці продовжують боротися за незалежність і свободу, за право жити у вільній Україні. Весь світ зараз дивиться на нашу країну. Дивується і пишається українцями, їхньою незламністю і нескореністю в боротьбі. Бажаю всім здоров’я, натхнення. Ще раз хочу вклонитися нашим воїнам, завдяки яким я сьогодні стою на цій сцені. Україна буде жити, вона обов’язково Переможе!

Також вона згадала тих українців, які вибороли цього року багато нагород на «Іграх нескорених».

Наприкінці концерту пані Ольга запросила на сцену всіх колег, аби разом заспівати українську народну пісню — «Реве та стогне Дніпр широкий» (мелодія Данила Крижанівського, слова Тараса Шевченка).

Залишається чекати продовження унікального проєкту «Lady opera», інших концертів за участі талановитою оперної співачки, в якої напевне переду буде ще багато творчих перемог. І найголовніше — чекаємо нашої великої спільної Перемоги!