Загадка Ван Гога

23 лютого в Pochayna Event Hall актори Майстерні Лєни Лазовіч покажуть другу виставу проєкту «Людина і час» — «Ван Гог. Листи до брата Тео». Це імерсивна вистава-виставка із зануренням у картини художника є перлиною репертуару Майстерні.

Загадка Ван Гога

Про Ван Гога можна почути сотні теорій та міфів. Про хворобу, самотність та дивний погляд генія написано безліч статей та книг. Режисерка Лєна Лазовіч зробила виставу лише з власних листів художника до найріднішої людини — брата Тео. Це листування тривало все його життя.

«Стосунки Тео і Вінсента — якась неймовірна історія підтримки. Звісно, не було б Тео, який все життя Вінсента вірив у нього, висилав гроші і зберігав його картини, ескізи, ніхто б, скоріше за все, не дізнався про Ван Гога як про митця. Але не тільки: Вінсент не раз писав про їх віддаленість один від одного, закликав Тео кинути роботу, своє життя і разом з ним малювати, хоч би й зовсім без грошей; дратувався на брата час від часу. Ці „неідеальні“ стосунки для мене майже біблейські за своїм наповненням і важливістю», — розповідає Денис Капустін, один з виконавців ролі Вінсента Ван Гога у виставі. Це історія життя одного з найвідоміших художників, розказана через довготривале листування з братом. Він — син сільського проповідника, який намагався піти шляхом батька, проте завжди відчував, що покликаний до іншого. Його не розумів ніхто: ані родина, ані кохана, ані друзі художники. Проте Ван Гог знайшов у собі сили не здаватись і подарував багатьом поколінням після себе картини, які неможливо не запам'ятати.

«Ван Гог. Листи до брата Тео» — вистава про колір, про фактуру, про живе мистецтво серед буденного життя. Картини Ван Гога — живі. Під пильним оком глядача вони рухаються, розширюються, ведуть його за собою. Вистава у мультимедійному просторі Pochayna Event Hall дає нам змогу опинитись серед картин та ескізів митця, поринути у тривимірний простір, глибше зануритись у кольори та фактури.

Ця вистава надихає та дарує сили, адже власним прикладом Ван Гог вчить нас боротись за те, що ти любиш. Він своїм життям відповідає на питання: «Коли ти відчуваєш свій шлях, де знайти сили не зрадити свою долю?», «Як продовжувати робити те, що тобі цікаво, навіть коли в тебе ніхто не вірить?»

«Я вважаю, що ми повинні говорити з Ван Гогом. Ми, сучасні люди, що перебувають у постійному сні, повинні не фотографувати його картини, а говорити з ним, провокувати цей діалог. Бо розмова ця про нашу душу, про найінтимніші її куточки», — каже Лєна Лазовіч, режисерка вистави.

Ван Гог був одним із тих фанатиків, які всупереч усьому готові йти за покликом серця, попри думки навколишнього світу. Ця постать надихає жити сміливо і чесно, долаючи страшні обставини буття.

Якщо мистецтво — це можливий шлях порятунку, то розділити його потрібно з тим, хто вже дійшов до Раю, відкривши вічне зоряне небо. Зараз це звучить, як красива, лірична ідея. Але за цими висновками стоїть реальна людина, що прокидалася вранці і замість того, аби заробляти гроші, як всі, йшла малювати. Що таке відмовляти собі у всьому, малюючи, але не продавши при цьому жодної картини? Як часто ми відмовляємось від власної любові, від власних мрій заради соціальної влаштованості? Тож послухаймо того, хто не відмовився!

Режисер — заслужена артистка України Олена Лазовіч

Художник — Надія Кошман

Актори:

Аліка Федотова

Нікон Федотов

Андрій Сидоренко

Денис Капустін

Володимир Постановський

Всеволод Сорока

Дмитро Коник

Максим Самчик