Театр для людей з порушеннями слуху

Київський академічний театр ляльок щомісяця показуватиме щонайменше одну виставу із супроводом жестовою мовою.

Театр для людей з порушеннями слуху

21 вересня відбудеться показ вистави «Івасик — Телесик» із супроводом жестовою мовою. Це вже не перша подібна подія в КАТЛ, та найголовніше — не остання.

Зважаючи на успіх попередніх спроб, і на існуючий запит, в театрі прийняли рішення про те, щоб адаптувати більше різноманітних вистав, і зробити інклюзивні покази регулярними. Наразі одна інклюзивна вистава відбудеться 21 вересня, і ще одна в жовтні — дата і вистава узгоджуються з перекладачами.

Для зручності глядачів вистави із супроводом жестовою мовою будуть відмічатися спеціальною позначкою в репертуарі на сайті і в соціальних мережах театру.

«Діти обожнюють наш театр, і для нас важливо, щоб якомога більше дітей отримали доступ до розваг і мистецтва. Ми працюємо над підвищенням доступності одразу в різних напрямках. Адаптували вистави для осіб з порушення слуху, додаємо позначки і написи для зручності людей з порушеннями зору, співробітники глядацької служби проходять спеціальні курси тощо» — прокоментував інклюзивні зміни в КАТЛ директор-художній керівник Ігор Гулий.

Наразі жестовою мовою супроводжуються в основному вистави, що граються на так званому «чорному кабінеті», тобто такі, де видно лише ляльку, і не видно актора, тож неможливо стежити за мімікою героїв. Разом із супроводом жестовою мовою «Котик та півник» та «Івасик-Телесик» стають доступними для більшої кількості глядачів.

Супровід жестовою мовою здійснює Завідувачка центру української жестової мови (ЦУЖМ) Журкова Тетяна Вікторівна. Вистава при цьому доступна для всіх глядачів.