Театр Іллі Ноябрьова

В останні роки все більшої популярності набувають антрепризні вистави, в яких беруть участь актори різних театрі. Серед таких вистав — «Повернення блудного батька» та «Я той, хто вам потрібен», за п’єсами Іллі Ноябрьова, які автор сам втілив на сцені. Якщо друга вистава народилася не так давно, то перша вже має багатолітню історію.

Театр Іллі Ноябрьова

— Спочатку я написав першу сцену, де приходить чоловік і вішається під час гулянки, — пригадує Ілля Якович. — Ця сцена пролежала двадцять три роки. Потім я про неї згадав і дописав п’єсу «Повернення блудного батька».

Вважав Едуарда Митницького, який був художнім керівником Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра одним зі своїх вчителів. Приніс йому свою книжку, в якій була надрукована п’єса, він прочитав. А через два місяці зателефонував і сказав, що давай, приходь, будемо щось думати. Я прийшов і зробив постановку.

Це був 2011 рік, і перед самим новорічними святами ми її випустили. Вистава йшла у цьому театрі дванадцять років. А потім виникло бажання перенести її на іншу сцену, у Жовтневий палац (Міжнародний центр культури та мистецтв). Порушені в п’єсі теми завжди актуальні, бо люди живуть, закохуються, розбігаються, повертаються один до одного та ін.

Отож, швидко переклали п’єсу українською мовою. Почали, репетирувати у Жовтневому десь за два місяці до початку війни. Після того, як у нас була генеральна репетиція наступного дня почалася війна. Прем’єру, звісно, відклали. Вона відбулася у жовтні 2022-го року. За два роки було сімнадцять аншлагів у Жовтневому.

Возили її і по Україні. Грали в Одесі, Дніпрі, Харкові, Кам'янському. У Києві її зараз граємо у Freedom Hall.

Жанр нашої вистави я б назвав трагікомедія. Тут все так, як в нашому житті. Поруч сумне з веселим. «Блудний батько» вже йде на сцені майже 14 років і люди йдуть. Це підтвердження того, що людей це хвилює і вони щось для себе тут знаходять.

Вистава постійно змінюється. З’являються нові персонажі, а деякі зникають. Намагаємося враховувати потреби театрального ринку. Десь, треба, щоб було менше людей, бо сценки невеличкі. У мене там було спочатку тринадцять персонажів, а зараз — десять. І коли ми їх скоротили, то зрозуміли, що без них можна обійтись. Таким чином, вистава здобула своє нове життя.

Актори змінюються, але весь час у виставі грають Михайло Кукуюк, Лев Сомов та Ольга Сумська. Знаю цих людей дуже давно і невипадково запропонував їм ролі у цій виставі.

Спочатку події вистави відбувалися у 70-ті роки минулого століття, коли країною керувала комуністична партія. Зараз відходимо від цього. Спершу місцем дії була Москва, а зараз це Київ. А час кінець 70-х — 80-ті роки. Лунають пісні тих років. Хотіли, аби було невелике ретро і люди згадали ті часи.

А вистава «Я той, хто вам потрібен» — це вже зовсім інша історія. Мені було прикро, що наші театри так консервативно трактують українську класику. Як грали сто років тому, так і зараз грають. За ці роки в театрах майже нічого не змінилося. Взяти приміром Мартина Борулю, який хоче у дворянство. Але як дворянство, кого це зараз турбує? Вирішили перенести події у наш час, адаптувати до наших подій. А потім з'явилася думка взяти три п'єси «Сватання на Гончарівці», «Мартин Боруля» і «Сто тисяч» і об'єднати їх якоюсь єдиною канвою. Так народився цей дрібний біс.

Відразу бачив у ролі головного героя Анатолія Гнатюка. Він дійсно був поза конкуренцією. Знаю Анатолія багато років і його можливості. Це один з найуніверсальніших наших акторів. Він співає, він грає, він танцює. Він легкий, він з гумором. Його кандидатура була перша і єдина. Нікого на цю роль я навіть не розглядав.

Вистава тільки починає розкручуватися. Можна сказати, що це її дитинство. Але маємо надію, що вона буде дуже популярною.

Вистава непроста. Обирали синтетичних акторів, адже їх п’ять, а потрібно грати п'ятнадцять ролей. Це переключення, моментальне перевтілення. Це дуже важко. Не кожен актор може це робити.

Ставлю вистави за своїми п’єсами сам. З задоволенням подивився б, як це виходить збоку, якби хтось сказав: «Дай мені цю п'єсу, я її поставлю, а ти не лізь. Я зроблю, як я бачу». Але я знаю, такого не буде. Завжди згадую, що у Мольєра був свій театр, у Шекспіра свій. Вони писали, і самі грали. По-перше це почесному. А по-друге, ти точно знаєш, що це буде про те, про що ти написав. А зараз дев'яносто відсотків, коли автор іде на свою виставу і не впізнає нічого, виникають конфлікти.

Пригадую після прем’єри «Блудного батька» у Театрі драми і комедії Едуард Митницький мені сказав: «Запам'ятай, що життя цього спектаклю з цієї вистави тільки починається». І він був правий, бо ось уже минуло майже 14 років, а вистава живе. І в неї є своя доля. Сподіваюся, що складеться своя доля і у вистави «Я той, хто вам потрібен».

Зараз працюємо над двома новими вистави. Робимо їх одночасно, бо часу в нас не так багато і треба до Нового року. В нас є якісь зобов'язання і вже заплановані вистави, тому ми спішимо.

Перша — ремейк «Блудного батька». Але це інша п'єса, про повернення блудної матері. Називатиметься вистава «Приватне життя метелика». Це буде лірична, музична комедія.

А другу виставу ставимо за однією з найкращих, найкращих італійських п'єс. Вона була написана, якщо не помиляюсь, десь, в шістдесятих роках. Це «Фердінандо». Один сезон її грали у Театрі Лесі Українки. Була дуже хороша постановка. Потім цю виставу поставив Роман Віктюк. Її привозили до Києва і грали у Жовтневому палаці. Я дивився цю виставу. Її грали як таку драму, майже трагедію. А насправді ця яскрава, темпераментна, гротескова італійсько-грузинська комедія. Так, у фіналі там таки є якісь драматичні моменти. Але це така сатира. Ми будемо робити комедію.