Леонід Косянчук: «Ціни на дизель та бензин б’ють рекорди за останні 35 років»

Через ракетні удари російських військ по нафтобазах пальне на територію України змушені завозити з Європи, логістичні маршрути розтягнутися на тисячі кілометрів. Тож чому обсяги поставок скоротилися та чи чекати знизження цін на паливо, про це журналісти i-ua.tv запитали у екс-голови асоціації учасників ринку «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леоніда Косянчука.

Леонід Косянчук: «Ціни на дизель та бензин б’ють рекорди за останні 35 років»

— Чи буде в Україні дорожчати бензин?

— Ми були залежні від подій, які відбуваються у світі. З початком війни стали повністю залежні від тих подій, що відбуваються на зовнішньому ринку. Ми сьогодні отримуємо пальне виключно по імпорту, бо внутрішня переробка у нас знищена, запаси нафтопродуктів знищені, а інфраструктура порушена. Якщо ми подивимося на зовнішній ринок, то побачимо, що зростають ціни на нафту та на інші енергоносії. Бензин та дизель на європейському ринку коштують 1400 доларів за тонну — такого не було останні 35 років. Ціни на паливо б’ють світові рекорди і це не тільки в Україні, але й в Європі. Наприклад, пальне в Прибалтиці коштує більше 2 євро за літр. Такого ще не було.

Війна в Україні додала свою частку. Адже саме російські нафтопродукти домінували на європейському ринку.

— З чого складається ціна на бензин?

Все залежить від ціни на нафту. Ціни на неї зараз зростають з багатьох причин. Наприклад, через стан світової економіки, курсу нацвалют, а також від попиту та пропозиції. Коли попит перевищує пропозицію, ціни зростають. І навпаки, якщо пропозиція перевищує попит, ціни завжди падають.

— Чому в різних регіонах відрізняються ціни на бензин?

— Причина в логістиці. Ми сьогодні забираємо обсяги пального з ЄС, на які ніхто не очікував. Ніхто не розраховував на те, що буде війна в Україні. На спотовому ринку бізнесмени зрозуміли, що в Україні скасували акцизний податок та знизили ПДВ. Тому до ціни почали додавати так звану премію. Якщо до війни премія на тонні становила 45 доларів, то зараз преміє починається від 150 доларів і доходить до 300 доларів. Коли збільшилися потреби в автомобільних перевезеннях нафти, бо на залізниці є свої обмеження, то для того, щоб довести пальне до кордону України, ціни вже вирастають на 4 грн за один літр. Одне діло завести бензин до Ужгороду, і зовсім інша справа завезти бензин в Київ, Харків чи Дніпро. Тому різні витрати на логістику та різні ціни на пальне.

На початок війни у нас було близько 1000 діючих бензовозів, які везуть 30 тонн. Якщо помножити кількість бензововіз на кількість тонн, то виходить, що ми можемо завести в місяць десь тижневу норму споживання. Сьогодні кількість бензовозів збільшилася, але цього все рівно не достатньо. До речі, тільки Польща пішла нам на зустріч і бензовози йдуть по зеленому коридору. З Румунії бензовози стоять по 3- 4 доби на кордоні. Тобто проблема в тому, що один бензовоз за місяць може зробити три ходки і перевести 90 тонн бензину. Множимо їх на 2000 і отримуємо цифру, яка нас не задовольнить. Іншого варіанту немає. На сьогодні Україна споживає в рази більше палива, ніж ми можемо привести.

Яка зараз якість палива?

— Про яку якість палива можна казати, коли в нас сьогодні 98% палива надходить з Європи. Там немає нижче якості, ніж екологічний стандарт євро — 5. Компоненти з росії та білорусі вже перестали завозити. Тому в Україні зараз якісне пальне.

— На Закарпатті є достатня кількість палива, але місцева влада відмовляється розвозити його в інші регіони?

— Бензовози, які мають прописку Молдови, Польщі чи Румунії, не хочуть їхати далі 30 км від кордону. Сьогодні бензовози не зливаються на нафтобазі, бо як тільки буде злив на нафтобазі, то не виключено, що туди прилетіть ракета. Тому бензовози одразу розвозять бензин по заправках. Тому в областях, наближених до кордону більше палива. Хоча я не можу це сказати про всі західній області. Наприклад, в Чернівецькій та Івано-Франківській так само гостра проблема з паливом, як і в Києві.

- Чи є передумови для здешевлення цін на паливо?

— Паливо буде коштувати стільки, скільки воно має коштувати. Якщо ціна на нафту впаде, а на це сьогодні немає причин, та якщо, нафтопродукти здешевіють в ЄС, то знизиться ціна на паливо в Україні. Але зараз посівна компанія, тому потреба в споживанні палива збільшується. Тому не має жодних причин, щоб ціна з 1400 є доларів за тонну знизилася до 800 доларів. Тому ми повинні бути готові, що ціни не знизяться, а може ще й збільшаться.

- Чи будуть надалі АЗС обмежувати кількість палива на один автомобіль?

— Не думаю, що ситуація покращиться. Логістичних можливостей не достатньо для споживання та постачання. Через місяць почнуться жнива, а бензину обмаль. Тому треба згадати, що в країні йде війна на знищення нації. Ми не можемо жити так, що війна тільки на Сході, а ми будемо жити, як раніше. Місяць тому в Україні була катастрофічна ситуація з пальним. Зараз вона покращується, але дуже поступово. Не так швидко, як би хотілося.

— Чи буде дорожчати автогаз?

— Ціни на автогаз і так зашкалюють. Сьогодні автогаз став альтернативним пальним, адже з бензином є проблеми. Але якщо він буде коштувати більше 60% від бензину, то автогаз ніхто не буде купувати.

До речі, на автогаз не розповсюджується державне регулювання. До речі, саме дерегулювання стимулювало створення дефіциту. Крім того, перевірки АЗС призведуть до того, що частка пального, яка ще залишилася на ринку, просто буде загнана в тінь. До речі, Мінекономіки скасувало держрегулювання, тож про які штрафні санкцій за перевіщення цін йде мова? Якби уряд піклувався зазделегідь про державні резерваційні фонди з нафтопродуктів, то такої проблеми, як зараз, не було б. Тому всі проблеми з наповнення ринку лягли на плечі приватних структур, бо державних немає.