«Нафтогаз» є зайвим для держави та шкідливим для гаманця українців — експерт

У «Нафтогазі» заявили, що власники єврооблігацій погодилися відтермінувати виплати на два роки. Компанія може сплатити тіло боргу в розмірі 600 млн євро у 2026 році.

"Нафтогаз” є зайвим для держави і шкідливим для гаманця українців - експерт
"Нафтогаз” є зайвим для держави і шкідливим для гаманця українців - експерт

Дефолт «Нафтогазу» скасовується

НАК «Нафтогаз України» успішно провів переговори з власниками єврооблігацій, термін погашення яких настає у липні 2024-го. Так, 77 відсотків інвесторів проголосували «за» та погодилися на пропозицію щодо відтермінування виплат, про що повідомила компанія у Facebook.

Повідомляється, що відтермінування надано на 2 роки. Так, компанія може сплатити тіло боргу в розмірі 600 млн євро не у 2024-му, а 2026 році. Тоді відсотки треба буде почати платити вже у 2024 році. Сума відсотків протягом 2022−2024 років становить 90 млн євро (45 млн євро на рік, які мають сплачуватись в липні кожного року).

Та інвестори все пам'ятають.

«Сам факт дефолту — не дуже приємний для „Нафтогазу“, оскільки інвестори теоретично можуть почати судові процеси, намагаючись відсудити активи або заблокувати рахунки компанії. Дефолт найбільшої комерційної компанії негативно вплине на рейтинг всієї України. Самому ж „Нафтогазу“ буде дуже складно або взагалі неможливо залучати кредитні кошти. Це погано, оскільки гроші потрібні для закупівлі газу й інвестицій в різні інфраструктурні проєкти. З боргами треба розбиратися, цим мають займатися Кабінет міністрів, які багато років свідомо на це закривають очі. Реально зануритися в роботу „Нафтогазу“, нарешті докопатися до істини і змінити цю структуру на користь держави та українцям», — вважає український політик Микола Голомша.

За словами експерта, всі розмови Нафтогазу про дефолт штучно створені, бо ніхто його не контролює, ні Нацбанк, ні Мінфін. Це ніколи не закінчиться, поки не будуть зведені баланси. Зокрема, скільки ми добуваємо газу, скільки транспортуємо та скільки споживаємо.

«Нафтогаз» є зайвим для держави та шкідливим для гаманця українців.

«Нафтогаз» — штучно створена структура, ще в 90-х роках. Це структура, на яку сьогодні зав'язана економіка країни, але фактично її ніхто не контролює, і допоки триватиме ця ситуація, енергетична криза в Україні не скінчиться, а ціни будуть лише підвищуватися", — вважає експерт

Правили нами через схеми Москви. Кому б не належало видобування, транспортування та перероблення нафти та природного газу, схеми нікуди не ділися. Зараз це належить Нафтогазу, якому дозволили все монополізувати. На сьогодні вони й добувають, і виставляють оплату.

«У „Нафтогазі“ наживаються на українцях. Фонд заробітної плати 2 мільярди гривень, вони ставлять собі захмарні премії, зарплати, коштом звичайних українців. Все це потребує державного контролю і врегулювання. Кабмін повинен фактично переупорядковувати собі функції Нафтогазу, інакше енергетична криза буде тільки зростати», — впевнений Микола Голомша.

Утім, боятися того, що Україна залишиться без газу і замерзне зимою, не варто, додає експерт. У зв'язку з цим він звертає увагу на те, що власний видобуток блакитного палива в літній сезон вдвічі перевищує споживання. І усі заяви голови НАК «Нафтогаз» Юрія Вітренка про те, що цієї зими температура в приміщеннях буде на чотири градуси нижче за норму, а опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай, виглядають більше, як насмішка з українців.

«Є об'єктивні фактори, які є передвісниками, що зима буде важкою, — це війна і вона триває. Утім, „Нафтогаз“ мав би діяти на випередження, вживати заходів, допомагати людям і надавати допомогу, а не просто висловлювати гучні заяви про важку зиму. Треба показувати реальні дії. До опалювального сезону є можливість накопичити до 14 мільярдів кубометрів газу коштом власного видобутку. Для нормального проходження зими у підземних газових сховищах має бути 15 мільярдів кубометрів газу. Частину потрібно докупити, а це можна зробити й за кредити українських банків», — запевняє експерт.

Рекомендовані публікації