В Україні продовжують знищувати права робітників і профспілок

Україна не може стати шанованою демократичною нацією, якщо вона продовжуватиме знищувати права робітників і профспілок. Підтримка прав працівників має вирішальне значення для майбутнього України.

В Україні продовжують знищувати прав робітників і профспілок
В Україні продовжують знищувати прав робітників і профспілок

Про це заявила Елізабет Х. Шулер є президентом 58 профспілок і 12,5 мільйонів членів AFL-CIO, а також першою жінкою-лідером робітничого руху Америки. Прозорливий лідер і давній профспілковий діяч.

За її словами, український уряд зараз намагається зламати владу профспілок, зазначає експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Уряд хоче позбавити працівників важливих прав

Оскільки війна росії проти України триває, українські робітники та їхні профспілки стали незаперечною силою солідарності та підтримки громади по всій країні. З початку конфлікту члени профспілок із Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) та Федерації профспілок України (ФПУ) мобілізувалися у великій кількості, залишаються єдиними за зусилля свого обраного уряду врегулювати війну та продовжувати доблесні жертви заради захисту нації. Однак, у свою чергу, український уряд зараз намагається зламати владу профспілок і позбавити працівників важливих прав, які є ключовими для підтримки демократії.

У березні президент України Володимир Зеленський звернувся до Конгресу та підкреслив потужний зв’язок між своєю країною та нашою, заявивши, що війна була боротьбою за захист наших спільних цінностей «демократії, незалежності, свободи та турботи про кожного, про кожну людину, про кожного». хто сумлінно працює…". Сильний робочий рух є центральним у боротьбі України за те, щоб залишитися незалежною демократією, оскільки права працівників і демократія нерозривно пов’язані. Це було правдою протягом усього конфлікту, і це залишиться правдою, коли ця війна закінчиться.

Профспілки застосували свої організаторські здібності одразу після нападу росії в рамках ініціативи Trade Union Lifeline. Вони швидко перетворили свої офіси та майно на тимчасові притулки для розміщення понад 350 000 громадян, переміщених всередині України. Профспілки також виділяли пожертвувані кошти, щоб заповнити прогалини в догляді, і перевезли велику кількість гуманітарних товарів, таких як їжа, одяг, підгузки та засоби жіночої гігієни, тим, хто її потребує. Обидва голови федерації профспілок неодноразово їздили у прифронтові міста, щоб особисто доставити вантажі. Робочі працівники підтримують економіку, а тисячі членів профспілок записалися в армію та цивільну оборону країни, багато з яких були загинув на дійсній службі. Їхні неймовірні зусилля були визнані AFL-CIO та всім світовим робочим рухом, який непохитно підтримує Україну.

У жовтні президент Американської федерації вчителів (AFT) Ренді Вайнгартен відвідав Львів, Україна, щоб надати підтримку, зустрітися з вчителями та підвищити обізнаність про вплив війни на життя дітей. Десятки вчителів наполегливо працюють, щоб студенти залишалися в змозі встигати за своєю освітою. Члени Профспілки працівників будівництва та будівельних матеріалів України (ПРОФБУД) знайшли креативні способи підтримати військові дії, зокрема закупивши життєво необхідні ліки та імпровізуючи створення форпосту зв’язку для своїх громад.

Хоча праця виявилася неоціненною для кожного аспекту боротьби України за захист свого суверенітету, український парламент продовжує просувати кілька антиробітничих і антипрофспілкових політичних зусиль під прикриттям кризи. За останні місяці парламент розглянув понад 27 законопроектів, які обмежують або скасовують права працівників і профспілок. Одна з пропозицій передбачає конфіскацію майна ФПУ та всіх її профспілок, багато з яких використовуються для розміщення переміщених осіб. Враховуючи, що це майно утримувалося та управлялося протягом 30 років за рахунок профспілкових внесків і фінансування без проблем, є підозра, що справжня мотивація політики полягає в тому, щоб збанкрутувати ФПУ та встановити державний контроль над цінними об’єктами нерухомості.

В США розкритикували скандальний закон 2434-IX

Це не просто гіпотетичні загрози. Закон 2434-IX, ухвалений у липні та офіційно набраний у серпні, скасував колективні переговори для всіх роботодавців із чисельністю працівників менше 250 осіб на період воєнного стану та запровадив в українські трудові відносини нестійкі контракти «нуль години». Ці контракти створюють більш небезпечну робочу ситуацію, оскільки роботодавці не зобов’язані надавати працівникам мінімальну кількість робочих годин. Хоча ці зміни були прийняті на час війни, урядовий План відновлення України свідчить про бажання зробити ці положення постійними. Інші не менш тривожні законопроекти спрямовані на скасування захисту працівників щодо робочого часу, права передачі, право на організацію профспілок, колективні переговори, фонди соціальної допомоги, пенсійні права та адміністрування, безпека та охорона здоров’я, допомога по безробіттю та система встановлення мінімальної заробітної плати — деякі з них уже стали реальністю.

Обґрунтування цих зусиль — те, що права працівників мають бути скасовані для сприяння економічному зростанню — базується на глибоко помилкових і застарілих моделях розвитку.

Ці зміни суперечать міжнародним стандартам, які раніше ратифікувала Україна, і ці зміни прямо суперечать рішенням Міжнародної організації праці, які визнають вжиття заходів щодо конфіскації майна профспілок суттєвим порушенням свободи об’єднання. Про це розуміє українська влада, яка раніше програла аналогічну справу про конфіскацію майна у Європейському суді з прав людини у 2018 році. Антипрофспілкове законодавство також суперечить заявленій політичній меті України щодо подальшої інтеграції до структур і норм Європейського Союзу, де профспілкове охоплення залишається високим у багатьох країнах і правах працівників залишаються міцно захищеними. Багато з цих законів не могли бути прийняті до війни і зараз діють лише через неспровоковані напади росії.

Боротьба України за демократію має бути цілісною. Профспілки зіграють важливу роль у відбудові країни, і уряд України не може піти шляхом знищення міжнародно визнаних прав працівників через ідеологічну програму кількох ультравільних ринкових, лібертаріанських чиновників, які використовують війну, щоб просувати свою програму ліквідації спілок. Так само війна не повинна використовуватися як прикриття для інтересів багатіїв в Україні, щоб вичавити більше прибутків з українських робітників, багато з яких приносять великі жертви, служачи своїй країні.

Україна не може стати шанованою демократичною нацією, якщо вона продовжуватиме знищувати права робітників і профспілок.