346 мільйонів, незважаючи на ембарго: сумнівні поставки європейської зброї Путіну

Після анексії Криму в 2014 році військова техніка експортується з країн ЄС до Росії, в тому числі з Німеччини. Це стало можливим завдяки етикетці «подвійне використання».

346 мільйонів, незважаючи на ембарго: сумнівні поставки європейської зброї Путіну

Берлінський Версаль у п’ятницю минулого тижня президент Комісії Урсула фон дер Ляєн сказала на саміті ЄС: «Наші долі пов’язані. Україна належить до європейської родини. Напад Володимира Путіна — це атака на всі принципи, якими ми дорожимо». Версальський саміт показав, як Європейський Союз намагається об’єднатися після російського вторгнення в Україну.

Однак лише рік тому Володимир Путін та його армія були хорошими клієнтами європейської оборонної промисловості. За даними Робочої групи ЄС з експорту звичайних озброєнь — COARM, до Російської Федерації експортувалася зброя з третини країн-членів ЄС, у тому числі з Німеччини.

Дані взято з офіційних реєстрів експорту зброї всіх 27 країн ЄС і показують, що щонайменше десять держав-членів експортували до Росії зброї на суму 346 мільйонів євро в період з 2015 по 2020 рік.

Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Фінляндія, Словаччина та Іспанія — різною мірою — продали «озброєння» Росії. Термін «озброєння» може означати широкий спектр речей, від ракет, бомб, торпед і гармат до ракет, наземних транспортних засобів і кораблів.

З 2014 року ЄС вводить ембарго на поставки зброї до Росії.

Як зазначила Рада Європейського Союзу: «Прямий або непрямий продаж, постачання, передача чи експорт до Росії зброї та супутніх товарів усіх видів, включаючи зброю та боєприпаси, військові транспортні засоби та обладнання, воєнізовану техніку та пов’язані з ними запасні частини, громадянам або з території держав-членів, а також на морських чи повітряних суднах, що плавають під їхнім прапором, заборонено». Багато хто скористався правовою лазівкою.

Рішення було прийнято після анексії Росією Криму та проголошення сепаратистських республік на Донбасі. Проте торгівля зброєю з країнами ЄС, як свідчать офіційні дані, тривала.

Багато країн ЄС, які експортували зброю до Росії, використовували для цього лазівки у законодавстві в нормативних актах ЄС. Робоча група COARM відповіла на запити Investigate Europe — міжнародної дослідницької мережі, з якою працює Tagesspiegel, — про те, що ембарго ЄС на постачання зброї включає виняток: «Погоди, які були укладені до 1 серпня 2014 року, або додаткові контракти, які необхідні для виконання їх.

Числа, які ви знайдете в базі даних, повинні підпадати під цей виняток. Держави-члени несуть відповідальність за забезпечення дотримання ними ембарго на поставки зброї та спільної позиції ЄС". З цієї причини, за словами COARM, «держави-члени не озброюють Росію».

Це не так просто. Сімон Веземан із Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру — Сіпрі — розрізняє регулярну економічну торгівлю та експорт зброї. «Зброя є частиною нашої зовнішньої, а не економічної політики. В основі цього — політичні міркування».

Згідно з даними COARM, країни-члени схвалили понад тисячу угод з Росією після 2014 року. Навіть 100 не отримали відмови. Франція очолює список європейських експортерів.

Німеччина на другому місці після Франції.

Як вперше повідомило французьке розслідувальне ЗМІ «Disclose», Франція експортувала до Росії озброєння на 152 млн євро. Аналіз компанії Investigate Europe підтверджує цю цифру і показує, що Франція значно випереджає своїх сусідів. Звідти надходило 44 відсотки європейської зброї, що експортується до Росії.

З 2015 року Франція дозволила експорт озброєння категорії «бомби, ракети, торпеди, ракети, вибухові пристрої» — смертельної зброї, — а також «обладнання для обробки зображень, літаки з компонентами та «транспортні засоби легші за повітря».

За даними Disclose, французький експорт також включав «тепловізійні камери для понад 1000 російських танків, а також навігаційні системи та інфрачервоні детектори для винищувачів і вертольотів». Кремль купив їх у паризьких озброєнь і технологічних груп Safran і Thales, в яких французька держава володіє більшістю акцій. Зараз ця техніка, ймовірно, буде на борту транспортних засобів, літаків і гелікоптерів на українському фронті.

Кількість дозволів у Франції стрімко зросла у 2015 році, одразу після ембарго. У 2014 році влада Франції все ще дозволяла поставки «хімічної зброї», «біологічної зброї», «подразників» і «радіоактивних матеріалів, аксесуарів, компонентів і витратних матеріалів».

Через 11 днів Міністерство оборони Франції відповіло на інший запит дослідницької мережі Investigate Europe 4 березня про те, що Франція «дуже суворо» дотримується ембарго 2014 року. Ракети, ракети, торпеди та бомби, продані Росії за останні п’ять років, є «одним словом, залишковою системою стоку води на основі минулих контрактів, яка поступово зникла», запевняє французький уряд.

Згідно з інформацією Investigate Europe, Німеччина експортувала до Росії озброєння на 121,8 млн євро. Це 35 відсотків усього експорту зброї ЄС до Росії і друге місце після Франції. В основному це були криголами, але були серед них і гвинтівки, і «автомобілі спецзахисту». Уряд Німеччини не відповів на запитання Investigate Europe щодо поставок та їх потенційного використання в Україні.

Німецький експорт позначений як «подвійне використання» — його можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях. Ось чому навіть військово-критичні німецькі політики, а також пацифістські неурядові організації, з якими зв’язалася Investigate Europe, кажуть, що експорт не є формальним порушенням ембарго.

Ханна Нойман, член Європейського парламенту, німецьких Зелених і Комітету з питань політики безпеки та оборони, шкодує про ситуацію. «Кожна країна експортує, як вважає за потрібне. Нам потрібна спільна політика щодо експорту зброї, яка є законною та прозорою, за участю Європейського парламенту. Я втомився від тих угод, які укладаються лише на користь оборонної промисловості, але шкодять спільній зовнішній політиці та миру ЄС».

Третім за величиною експортером, за даними COARM, є Італія, яка продала Росії озброєння на 22,5 млн євро в період з 2015 по 2020 рік. Дослідження Investigate Europe показують, що перша велика угода з Росією була підписана в 2015 році, коли уряд Маттео Ренці дозволив італійській компанії Iveco продавати в Росію автомобілі на суму 25 мільйонів євро. Компанія Investigate Europe отримала «останнє схвалення» від Міністерства закордонних справ — міністром на той час був Паоло Джентілоні, який зараз є членом Комісії Є С.

Зброю продавали на цивільний ринок.

У підсумку до Росії було доставлено броню вартістю 22,5 млн євро. Журналіст італійського телеканалу «La7» на початку березня помітив такі машини — броньовану модель Iveco Lince — на українському фронті. Їх збирали на одному з трьох заводів Iveco в Росії. Компоненти прийшли з Італії.

Джорджіо Беретта, аналітик організації Opal, сказав Постійній обсерваторії з легкої зброї: «Коли справа доходить до експорту зброї, це переважно політичне рішення. Італійський уряд міг відмовитися і почати судову боротьбу зі збройовою компанією. Суддя врахував би політичні обставини та зобов’язання дотримуватися європейської угоди».

З 2015 року з Італії до Росії постачалося все менше зброї та боєприпасів. У 2021 році їх знову було більше. Згідно з експортними даними італійського статистичного агентства Istat, з січня по листопад 2021 року Італія відправила до Росії «озброєння та боєприпаси» на суму 21,9 мільйона євро. Серед них була «загальна зброя» — гвинтівки, пістолети, патрони та аксесуари.

Як вийшло, що через шість років після того, як ембарго набуло чинності, італійський уряд все ще міг дозволяти таку кількість поставок зброї? Цю зброю — напівавтоматичні гвинтівки та боєприпаси — продавали на цивільний ринок. До них належать приватні охоронні фірми та воєнізовані угруповання.

Інші країни-члени також мали стабільний потік експорту до Росії протягом цього періоду, хоча й у значно меншій мірі. З 2015 по 2019 рік Чеська Республіка щороку експортувала «літаки, транспортні засоби легші за повітря, безпілотні літальні апарати, авіаційні двигуни та аксесуари для літаків».