У МОН розповіли про роботу закладів освіти під час війни

Міносвіти переводить університети на роботу в безпечні регіони України та організовує навчання у дистанційній чи змішаній формі, щоб зберегти освітній процес попри війну.

У МОН розповіли про роботу закладів освіти під час війни

Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

«Наша головна задача — зберегти освітню мережу України, яка потім буде допомагати у відбудові країни. Тому ми робимо все для того, щоб не втратити жодного університету. Щоб усі університети працювали. Могли організувати освітній процес як мінімум у дистанційній формі. А якщо дозволяє безпекова ситуація, то й у змішаній формі. Тобто, узгодженими зустрічами викладачів та студентів. Бо це — найголовніше», — зазначив посадовець.

Відтак міністерство перевозить ті заклади вищої освіти, які виявили таке бажання, в більш безпечні райони країни, де не ведуться бойові дії.

«Так звані тилові університети у Закарпатській, Івано-Франківській області, Львівській області отримують велику кількість заявок від сумлінних студентів, які бажають доєднатися до освітнього процесу. Але є й такі університети, які з патріотизму вирішили залишитися у себе, наприклад, у Харкові. Вони зараз організовують освітній процес. І написали що з 1 або 4 квітня цей освітній процес буде вже запущений», — додав Вітренко.

За його словами, міністерство також планує поновити роботу Харківського національного університету імені Каразіна.

«На превеликий жаль, університети імені Каразіна, який має багаторічні традиції, повністю зруйнований рашистськими загарбниками. Повністю зруйнований авіаударами. Але університет Каразіна буде переміщений під керівництвом Міністерства освіти і за сприяння комітету. Ректор виконує усі наші, скажімо так, рекомендації, і переносить університет у більш безпечне місце», — зазначив заступник міністра.

Вітренко додав, що також були переміщені Харківський біотехнологічний університет також та Чернігівська політехніка. Окрім того, триває переміщення Маріупольського державного університету.

За словами посадовця, також цього року міністерство намагається максимально спростити вступ до закладів професійної технічної, фахової, передвищої та вищої освіти.

«Основні принципи — це забезпечення безпеки для усіх учасників вступного процесу. Максимальне спрощення цього процесу та відсутність корупційних ризиків», — зазначив він.

Як працюють школи

За словами Андрія Вітренка, дистанційне навчання в Україні поновили школи у 13 областях.

«Це — заклади загальної середньої освіти. Єдине, що хочеться сказати, що більшість з них поновили процес навчання дистанційно частково, не в усіх територіальних громадах. У двох областях, де безпекова ситуація залишається напруженою, освітній процес взагалі призупинено. В одній області інформація зараз відсутня, там відбуваються активні бойові зіткнення», — зазначив посадовець.

При цьому міністерство намагатиметься сприяти влаштуванню у школи першокласникам, евакуйованим без документів.

«Кожен такий випадок буде розглянуто індивідуально. Якщо у вас буде проблематика, я прошу звертатися на електронні адреси з улаштування дітей до першого класу, прошу звертатися безпосередньо або до обласних управлінь освіти або на електронну скриньку Міністерства освіти Ми будемо намагатися допомогти кожному і не втратити жодного першачка у такій важкій ситуації», — пояснив він.

За словами Вітренка, Міністерство освіти і науки робить усе можливе, щоб освітній процес в Україні не припинився. Для цього, зокрема, використовують й відеоуроки, зняті в період пандемії.

«Мережа дистанційної освіти розвивається. Вона буде ще міцнішою для того, щоб українці мали до нової потужної освіти. Для того, щоб їхні знання та навички потім використовували в державі для відбудови після перемоги», — підсумував він.