Представник рф в ООН: «Трупів у Бучі не було до того, як російські військові прийшли… Ой, пішли»

Загиблих мирних мешканців у Бучі Київської області не було до того, як туди прийшли російські війська, сказав постійний представник Росії при ООН Василь Небензя під час пресконференції перед засіданням Радбезу ООН. Але швидко виправився.

Постпред Росії сказав це, відповідаючи на питання журналістки про те, на чому ґрунтуються його спростування причетності росіян до вбивств у Бучі, адже про зворотнє свідчать фото та свідчення очевидців.

Небензя почав пояснювати: «Тепер, якщо ви уважно подивитися на те, що ви бачите в Бучі, щодо трупів, трупів, що лежать на вулицях, яких ніколи не було до того, як російські військові прийшли… тобто пішли, вибачте, перед тим, як вони пішли…», — сказав Небензя.

Журналіст Алекс Тейлор назвав цю обмовку «матір'ю всіх обмовок».

Під час засідання 5 квітня постійний представник України при ООН Сергій Кислиця запропонував подякувати російському представнику, який, здається, вперше сказав правду. Кислиця наголосив, що Небензя на пресконференції регулярно повторював слово війна (Кремль називає війну в Україні «спецоперацією»).

«Єдина правда, яку ви вимовили, в тому що ви просуваєтеся не так, як планували, і єдина причина цьому — опір української армії і українського народу, а не ваше витончене військове планування. І останнє. Якщо і є за що дякувати представнику РФ — так це за те, що він визнав вчора на пресконференції, що Росія веде війну проти України. Ви вимовили слово „війна“ кілька разів, ви не говорили „спецоперація“. Я вважаю, це визнання має вплинути на оцінку ООН щодо того, що відбувається в центрі Європи. Це був унікальний момент, коли нам потрібно було повірити в слова повністю акредитованого представника (РФ) в ООН», — додав він.