Резервіст Нацгвардії: «Ми не змиримося з тією думкою, що України може не бути»

Володимир — резервіст Національної гвардії України. До 24 лютого чоловік був юристом у Чернівцях, а до того воював на сході України. Сьогодні учасник бойових дій вчить резервістів та мобілізованих в лавах Нацгвардії. Щодня по 10 годин на день чоловік розказує та показує, як вижити на війні та ефективно знищувати ворога.

Резервіст Нацгвардії: «Ми не змиримося з тією думкою, що України може не бути»

«Кожен навичка збільшує шанс на життя. Чим більше у людини рефлекторних навичок, тим більший шанс того, що вона вчасно зуміє впасти, зуміє сховатися в укриття, зуміє відступити. Зазвичай недосвідчена людина ловить ступор під час обстрілів. Рух — це життя», — каже військовослужбовець.

Володимир переконаний, що усі воювати зі зброєю не можуть, адже в тилу теж потрібні чоловіки: підіймати економіку, виконувати свою роботу, яка наближує перемогу.

«Але чоловіки, які тікали з країни будуть все життя ніяковіти, після питання «що ти робив у лютому-березні 2022 року», — переконаний він.

Інший резервіст — Микола. До 6 березня чоловік жив за кордоном, проте рішення боронити країну прийняв задовго до вторгнення. У 2014 році, з початком анексії Криму та війни на Донбасі, чоловік підписав контракт резервіста на три роки, для подальшого щорічного навчання у військовій частині, де колись проходив строкову військову службу.

«Сидіти там на новинах важче, ніж бути тут з автоматом на своїй землі. Якщо ти вмієш щось робити — ти зайвим не будеш і треба їхати до своїх. Я відповідаю лише за своє рішення. Одного не пускає здоров’я, іншого — сімейний статус, але я можу, хочу і значить мушу», — зазначив він.

Свою ж дружину і сина Микола залишив у безпеці, нині вони у Польщі.

«Ми не змиримося з тією думкою, що України може не бути. Ми будемо боротися. Ми себе не погано показали у світі у 2014 році, люди віддавали останнє, люди об’єдналися і повірили в себе. З нічого робилося щось важливе. Українці перемагають, бо українці згуртована нація. З нашими людьми можна світ колихати!», — розповів він.

За повідомленням Державна прикордонна служба України з 24 лютого по 17 березня в Україну повернулося 320 тисяч громадян, більшість з них — чоловіки.

Резервісти відразу прибули у свої військові частини або пішли у військкомати. Дехто через шалений набір новоприбулих не встигли стати до лав жодної із силових структур і тому поповнили лави територіальної оборони, кожен у своєму місті.

Така кількість охочих служити дозволила укомплектувати військові частини згідно з планом мобілізації у зв’язку з військовою агресією росії про України. Серед них різні за віком та досвідом люди. Але усі вони об’єднані єдиною метою — захистити Україну.