По вокзалу в Краматорську вдарили ракетою з написом «За детей». Що відомо

Сьогодні, 8 квітня, РФ вдарила авіацією по залізничній станції у Краматорську, де тисячі людей чекали на евакуаційні потяги. Останні тижні Краматорськ був найбільшим хабом для евакуації людей з Донецької та Луганської області.

Іграшка у прямах крові на платформі Краматорського вокзалу, 8 квітня 2022 року. Фото: АР
Іграшка у прямах крові на платформі Краматорського вокзалу, 8 квітня 2022 року. Фото: АР

На момент публікації матеріалу, відомо про 50 загиблих, серед яких 5 дітей, поранених — щонайменше 98, більшість у важкому стані. Голова ОВА та мер міста кажуть: російська армія випустила ракету Точка-У. Що відомо про трагедію на вокзалі в Краматорську — розповідає Суспільне.

Що відбулось на краматорському вокзалі

Сьогодні з Краматорську мали поїхати потяги до Львова, Чернівців, Тернополя, Одеси, повідомляв напередодні мер міста Олександр Гончаренко. Евакуація звідти відбувається вже не перший день.

Як повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко, кількість бажаючих евакуюватись останніми днями збільшувалась. 6 квітня влада офіційно закликала мешканців Донецької і Луганської областей виїхати через стягування російськими військами техніки і живої сили на схід.

Саме в момент, коли люди сідали в потяги, приблизно о 10:30 пролунав вибух, повідомив Кириленко.

Мешканець Краматорська Михайло Хандурін приїхав на вокзал за п’ять хвилин після вибуху. Каже, людей було дуже багато, бо вчора евакуація не відбулась — потяги не поїхали через загрозу авіаудару.

«Люди вже були на вокзалі раніше, бо серед них не тільки краматорці. Люди з найближчих міст Донецької області, Луганської і частини Харківської області евакуюються через наш залізничний вокзал», — розповів Михайло Суспільному.

Коли чоловік під’їхав на місце, побачив, як натовп тікає з вокзалу до найближчих будинків: «Усі з валізами, бігли. Навколо крик, паніка, плач. З дітьми маленькими на руках. Ті, хто перебував всередині будівлі та не постраждали, розповідали мені, коли вибігали, бачили, що навколо на пероні, навколо самого залізничного вокзалу було дуже багато тіл. Після цього почали спеціальні служби під'їздити: швидка, ДСНС. Вони перекривали дороги, організували евакуацію, тих хто залишався на вокзалі».

За даними обласного управління Нацполіції Донецької області, ракета влучила у тимчасовий зал очікування, де перебували сотні людей, які очікували на потяг.

Під час обстрілу на вокзалі перебувало близько чотирьох тисяч людей, повідомив мер Краматорська Олександр Гончаренко.

«Останні тижні Краматорськ був найбільшим хабом для евакуації людей з Донецької та Луганської області. З 10 години починається відправка перших потягів. Вони навмисне це зробили о 10:30, коли там було близько 4 тисяч людей», — сказав він.

Поранених доправляють до лікарень — не тільки місцевих, але й до сусідніх областей. Людей оперують 30−40 хірургів, багато хто втратив руки, ноги, каже Гончаренко.

Тим часом влада Краматорська оголосила екстрену евакуацію автотранспортом — шукають водіїв.

«Сьогодні розпочинаємо екстрену евакуацію людей усім комунальним транспортом, усім приватним транспортом, шукаємо водіїв. Десь 30−40 водіїв необхідно станом на сьогодні», — сказав Гончаренко під час брифінгу. Залучати будуть всіх небайдужих та охочих.

Радник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що такому удару передувала ретельна розвідка. «Треба розуміти, що таким ударам передує ретельна дорозвідка мети, як мінімум БПЛА, навідники на землі — надто дорога ракета та надто важно та ризиковано організовувати подібні удари», — вважає Арестович.

Спікер СБУ Артем Дехтяренко повідомив, уже відкрито кримінальне провадження — дії військових РФ кваліфіковані за 438 статтею Кримінального Кодексу — порушення законів та звичаїв війни.