Енергоатом провів перше засідання з керівним складом Паризького центру ВАО АЕС

8 квітня 2022 року, у форматі відеоконференції відбулося перше засідання керівництва ДП «НАЕК «Енергоатом» з керівним складом Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO).

Енергоатом провів перше засідання з керівним складом Паризького центру ВАО АЕС

Делегацію ВАО АЕС очолив директор Паризького центру Луїс Сор’яно, Енергоатом на зустрічі представив т.в.о. першого віцепрезидента — технічного директора Компанії Юрій Шейко.

Пан Шейко наголосив, що приєднання АЕС Енергоатома до Паризького центру ВАО стало для України визначною подією. Вона безпрецедентна в історії ВАО АЕС і знакова — для Енергоатома, оскільки атомні електростанції України входили до складу московського центру ВАО упродовж 33 років.

«Перехід НАЕК „Енергоатом“ до Паризького центру ВАО є одним із пріоритетів нашої Компанії у частині підвищення безпеки вітчизняних атомних електростанцій. Переконаний, що домовленості, яких ми досягнемо, позитивно вплинуть на безпеку ядерних об’єктів і допоможуть зміцнити наші позиції у світовій спільноті операторів АЕС», — зазначив він.

Представник Енергоатома висловив сподівання на подальшу участь у всіх програмах ВАО АЕС, але під час військової агресії росії проти України пріоритетним буде вирішення не лише організаційних і технічних, а й політичних питань.

«Є важливою наша спільна взаємодія з МАГАТЕ й іншими міжнародними організаціями, спрямована на надання допомоги Україні та Енергоатому у відновленні після подолання російської навали», — сказав Юрій Шейко.

Без активного впливу на позицію політичних лідерів країн щодо російського вторгнення в державу, де експлуатуються АЕС, швидке і повноцінне відновлення атомної безпеки на континенті є неможливим, упевнений він.

«Інакше нам залишиться лише бути спостерігачами і заручниками можливої катастрофи глобального масштабу», — додав пан Шейко та подякував Паризькому центру ВАО за розуміння складної ситуації, в якій доводиться працювати Енергоатому.

«Сподіваюся, разом ми зможемо знайти правильні рішення для подолання тих випробувань, з якими протягом останнього часу довелося зіткнутися нашій Компанії», — резюмував представник Енергоатома.

Для довідки:

Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, для того щоб її члени могли спільно працювати для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій.

31 березня всі українські АЕС були переведені до Паризького центру ВАО АЕС після 33 років перебування у московському.