Через війну 11,4 мільйона українців залишили свої домівки, — ООН

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну свої домівки вимушено залишили 11,4 мільйона українців. За межі України виїхали понад 4,3 мільйона громадян.

Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Зазначається, що 90% тих, хто виїхав — жінки та діти. Внутрішньо переміщеними особами, тобто ті, які залишили домівки, але залишились в Україні, вважаються 7,1 мільйона людей. Більшість з тих, хто виїхав за межі України, зупинились в Польщі (понад 2,6 млн станом на 8 квітня), Румунії (більш як 670 тисяч) та Молдові (більш як 405 тисяч), Болгарії (майже 414 тисяч).

За оцінками ООН, близько 13 мільйонів українців застрягли в постраждалих районах або не можуть виїхати через підвищені ризики, руйнування мостів і доріг, а також через відсутність ресурсів чи інформації про те, де знайти безпеку та житло.

Що відомо

  • 29 березня Рада Євросоюзу погодила план щодо підтримки українських біженців, а також країн ЄС, які приймають переважну більшість з них.
  • 27 березня в МВС Німеччини повідомили, що в країні зареєстровано 266 975 біженців з України.
  • Президент Польщі Анджей Дуда підписав три законопроєкти, які мають полегшити перебування біженців з України.
  • Польща не займатиметься примусовим перерозподілом біженців до інших країн Європейського Союзу та не проситиме у ЄС грошей на їхнє утримання.