Міжнародна рада по зерну зробила крок до виключення РФ зі свого складу

Міжнародна рада по зерну (International Grains Council) схвалила декларацію, якою засудила російську агресію проти України та закликала РФ вивести свої війська з української території.

Відповідний документ організація схвалила на позачерговому засіданні ради, ініційованому Україною, повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

За даними відомства, декларацію підтримала абсолютна більшість присутніх членів МРЗ, як країн-експортерів (94% голосів), так і країн-імпортерів (82% голосів). Серед них — ЄС, Канада, США, Швейцарія та Японія.

«Схвалення такої декларації може слугувати у подальшому для виключення РФ із Міжнародної ради по зерну та, як наслідок, зменшення політичної ваги країни-агресора у світі», — зазначили в Мінекономіки.

За оцінкою заступника міністра економіки України Тараса Качки, російська агресія проти України вплине приблизно на 25% світової торгівлі зерновими і спричинить серйозні наслідки, включаючи скорочення пропозиції, зростання світових цін, продовольчу інфляцію та погіршення доступності харчових продуктів в країнах-імпортерах, особливо пшениці.

«При цьому Росія, окрім того, що блокує українські порти, сама запроваджує обмеження на експорт зерна та мінеральних добрив. Це вже вплинуло на світові ціни та безумовно матиме вплив на майбутні врожаї, що відобразиться на його ціні та доступності», — заявив Качка.

На його думку, такі дії РФ — «це свідома провокація», спрямована на те, щоб поставити світ у залежність від Росії. Разом з тим заступник міністра повідомив, що попри російські «бомби і міни», Україна почала посівний сезон та шукає шляхи виконання наших міжнародних зобов'язань, зокрема щодо доставки зерна споживачам у світі.