Касетні боєприпаси, гранати в меблях і посуді: ДСНС збирає докази воєнних злочинів рф

Багато фактів цинічного застосування боєприпасів проти цивільного населення; окупанти залишають гранати в меблях чи навіть у посуді в приватних оселях.

Касетні боєприпаси, гранати в меблях і посуді: ДСНС збирає докази воєнних злочинів рф

Про це на брифінгу сказав начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Держслужби з надзвичайних ситуацій Олег Бондар, передає Укрінформ.

«На жаль, дуже багато фактів цинічного застосування боєприпасів проти цивільного населення, в багатьох випадках на приватних подвір’ях стоять гранати на розтяжках. Дуже багато ми вилучаємо вибухонебезпечних предметів всередині помешкань, у меблях. Можливо, граната знаходиться у звичайному стакані, без чеки, але зафіксована. Це дуже небезпечно», — сказав Бондар.

Він попросив громадян перед тим, як зайти в будинок, звертатися до ДСНС або поліції для обстеження цього будинку.

Бондар наголосив, що ДСНС не має права заходити на приватну територію без присутності власника, тому при розмінуванні населенних пунктів, зокрема в Київській області, в тих помешканнях, де не було господарів, ДСНС залишає повідомлення із закликом одразу по поверненні додому викликати ДСНС або поліцію для перевірки помешкання.

Втім, за його словами, остаточне рішення про повернення людей до місць проживання приймає місцева влада.

Зараз ДСНС проводить розмінування Бучі, Бородянки, Гостомеля, Немішаєва, Бузової, Великої Димерки, Залісся, Богданівки та інших населених пунктів. В Ірпені, за його словами, необстеженими залишилися ті приватні помешкання, де не було господарів на момент роботи служб ДСНС.

Крім того, рятувальники передають дані для доказової бази про застосування росією касетних боєприпасів на території України.

«Є використання систем залпового вогню з касетними елементами, і ці касети розкидані будь-де. Дуже багато є касетних елементів із систем „Іскандер“, які при спрацюванні самого боєприпасу розкидаються по великій площі і одразу стають у бойове положення. Наші фахівці на сьогодні проводять знищення таких боєприпасів безпосередньо на місці їх виявлення. Тобто ці боєприпаси неможливо ні зрушити з місця, ні перевезти для знешкодження іншими шляхами, крім фізичного вибуху. Всі моменти застосування цих боєприпасів нами фіксуються, передаються в певні структури для збору доказової бази їх застосування. Використання заборонених міжнародними конвенціями боєприпасів фіксуються одразу», — розповів Бондар.

Він додав, що фахівці ДСНС мають достатню кваліфікацію для роботи з такими боєприпасами, як «Калібр», «Іскандер», ракетами типу «земля-повітря», «повітря-повітря».