У Броварах поховали 13-річного хлопчика, якого розстріляли росіяни

У Броварах перепоховали 13-річного Єлісея Рябоконя, який загинув внаслідок обстрілу російських військ 11 березня під час спроби евакуації з окупованого села Перемога Броварського району. Спершу росіяни навіть не дозволяли батькам забрати тіло хлопчика.

У Броварах поховали 13-річного хлопчика, якого розстріляли росіяни

Село Перемога у Броварському районі росіяни окупували 28 лютого. За чотири дні до цього, в перший день війни, сім’я Рябоконів з Броварів поїхала туди, щоб сховатися від обстрілів.

«Бровари обстріляли в перші години війни. Ми боялися за дітей. Відвезли їх до родичів в Перемогу. І самі ввечері приїхали. Тобто ми були там з 24 лютого. Коли село окупували, то ми багато куди зверталися, аби дали нам „зелений коридор“. І росіяни погодили. Вони навіть нам помахали ніби побажали щасливої дороги», — пригадує мама Єлісея Інна Рябоконь.

11 березня п'ять автівок виїхали з села «зеленим коридором». Мати з молодшим сином їхала в одному авто. Єлісей — в іншому. На виїзді з Перемоги росіяни відкрили вогонь.

«Вони навіть не дозволили забрати тіло. З розстріляного авто привіз нам у садибу його в Перемозі місцевий мешканець. Він не боявся окупантів. Ми три дні намагалися зв'язатися з лікарнею. І також отримати дозвіл росіян на поховання сина. Ми так його і не отримали, тому вимушені були поховати його в садочку. І 14-го з молодшим сином виїхати з села», — пригадує мама.

Згодом Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що цей маршрут не був погоджений як «зелений коридор». У результаті колона, в якій рухалися лише жінки та діти, була розстріляна. Загинули семеро людей, серед них одна дитина — Єлісей.

Хлопчика перепоховали у рідних Броварах. До церкви прийшло з півсотні людей із живими квітами.

Класна керівниця Єлісея Анна Небожук розповіла Суспільному, що хлопчик завжди виділявся гарною поведінкою.

«Він був дуже тихим, дуже спокійним хлопчиком. Гарно навчався. В молодшій школі був відмінником. Ну, це зараз не пусті слова. Його називали усі янголом», — розповіла вона.

Виконувач обов’язків начальника поліції Броварського району Кирило Самойленко повідомив, що поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України.

«Це стаття порушень правил ведення війни. Це ті факти, яка поліція Київщини документує на деокупованих територіях — злочинні дії російських окупантів. Зокрема в цьому випадку автомобілі, які не чинили ніяких протиправних дій були обстріляні автоматичною зброєю та осколочними снарядами», — сказав він.

Мати хлопчика Інна каже, буде звертатися до європейських судів, аби покарати винних у смерті її дитини.