Збірна України виступає на Ігри Нескорених із особливою місією

Із зони активних бойових дій українці вирушили захищати державу на інших фронтах — спортивному, дипломатичному та інформаційному.

ксана Горбач — національна координаторка Ігор Нескорених в Україні. Кількома тижнями раніше вона служила в лавах Збройних сил України, як і низка інших учасників української збірної Invictus. Однак наразі вона разом із 19-ма спортсменами-захисниками з України перебуває в нідерландській Гаазі, де з 16 до 22 квітня проходять п'яті в історії Ігри Нескорених.

У перший день змагань Україна виграла чотири нагороди, серед яких — одне «золото».

За словами Оксани в інтерв'ю Суспільне Спорт, під час повномасштабної війни було майже неможливо зібрати команду навіть на онлайн-дзвінок, уже не кажучи про повноцінні тренування. Зрештою, за кілька зустрічей онлайн українська збірна Invictus прийняла рішення взяти участь у прийдешніх змаганнях і вирушити до Гааги зі спеціальною місією.

«Звичайно, що були думки відмовитись від виступу, адже в Україні йде повномасштабна війна. Кожна людина, яка воює, розуміє свою роль та завдання. Мова йде про виживання цілої нації. Тому безперечно такі думки були, як і вагання. Нелегко було ці всі питання навіть обговорювати, оскільки вже за перші три тижні ми втратили учасників нашої сім’ї Нескорених. Дуже тяжко їхати з місць, де загинули твої побратими та посестри.

Головний аргумент за участь — це те, що Україна не знаходиться і не може собі дозволити знаходитись в ізоляції, не може дозволити собі не говорити про те, що відбувається на її території, не може собі дозволити не отримувати допомогу з боку Європи, США, Канади, Австралії, Нової Зеландії та інших великих країн світу. Це стосується не лише гуманітарної, а й воєнної, фінансової допомоги, санкцій. Ми знаходимось у стані, що можна назвати «гібридною війною». На жаль, вона не тільки на полі бою, а й в інформаційній та дипломатичній сферах", — зазначила Оксана під час інтерв'ю з Суспільне Спорт.

Національна координаторка Ігор Нескорених в Україні розповіла, що загалом дорога до Гааги зайняла близько 40 годин, доволі непросто було її перенести учасникам команди, що пересувались на інвалідних візках. Оксана Горбач також зауважила, що деяких членів команди довелось витягувати з зони активних бойових дій. Зокрема, Іван Лупеха виїжджав із Сєвєродонецька, дехто — із Північного напрямку, Чернігівщини та Київщини.