Мінкульт та Інститут нацпамʼяті дали розʼяснення щодо знесення пам’ятників і перейменування вулиць, повʼязаних з росією та СРСР

Ключовий момент: очищення публічного простору від маркерів імперських претензій на українські землі повинно супроводжуватися глибшим переосмисленням цієї частини української історичної та культурної спадщини, виробленням на рівні суспільства відповідних наративів. Декомунізація повинна продовжуватися, особливо після вторгнення росії в Україну.

Але питання демонтажу монументів та зміни назв об’єктів топоніміки повинні вирішуватись відповідно до українського законодавства.

Перш за все, необхідно враховувати й висновки науковців та незалежних експертів щодо історичної та мистецької цінності таких об’єктів і вже доцільності їх назв.

Якщо ж обʼєкт має відповідний правовий статус, то варто розглядати варіанти зняття статусу або переміщення об’єкта культурної спадщини. Детальні роз’яснення щодо цього на сайті МКІП.

Деякі пам"ятки потребують переосмислення та набуття нового культурного контексту. Деякі — можуть стати експонатами в створенні музеїв пропаганди. На думку МКІП, це те, яким шляхом має йти Україна. Тож закликаю владу на місцях приймати рішення виважено.

Зрозуміло, що наразі це вкрай нагальне питання. Проте давайте не уподібнюватися поведінці ворога, і не перетворювати окремі речі на об"єкти політичних маніпуляцій.

Ми маємо пам’ятати про цивілізований підхід. Це вчинок толерантної держави.