Російські військові вивезли з маріупольських музеїв понад 2000 унікальних експонатів

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що з краєзнавчого та художнього музеїв повністю вивезено всі експонати.

Російські військові вивезли з маріупольських музеїв понад 2000 унікальних експонатів

У Маріуполі зберігалося сім оригінальних шедеврів, які, за попередньою інформацією, окупантам з рук в руки особисто передала директор Маріупольського краєзнавчого музею Наталія Капустникова, котра знала точне місце їх зберігання, написав Андрющенко.

Серед вивезених експонатів — оригінали трьох картин Архіпа Куїнджі: «Червоний захід сонця», «Осінь» та «Ельбрус». Також російські військові викрали оригінал картини Івана Айвазовського «Біля берегів Кавказу», картини Миколи Дубовського, три унікальні ікони та погруддя Куїнджі роботи скульптора Володимира Беклемішева.

Масові обкрадання музеїв на захоплених територіях для історії не новина: під час Другої світової війни це робили нацисти та їхні союзники. Наприклад, після капітуляції Франції Гітлер наказав «вилучити» витвори мистецтва, що належали французькій державі та приватним особам.

Предмети мистецтва із Франції та інших захоплених територій планувалося частково виставити у «Музеї фюрера» в Лінці, куди доставили й розграбовані бібліотеки світоглядних досліджень та навчань. Вкрадені під час війни предмети мистецтва навіть отримали окрему назву — трофейне мистецтво.

Російські фашисти, схоже, мають намір робити «трофейним» все, що бачать. Та це лише на певний час. Допоки ми не виженемо цю наволоч із нашої землі. А ми це обов'язково зробимо.

Віримо в ЗСУ та наближаємо Перемогу разом! Все буде Україна!

Telegram
Енергоатом
Офіційний канал НАЕК «Енергоатом»

Запропонувати новину :

@EnergoatomNewsOffer_bot

Приєднуйтесь до нас:

Facebook: bit.ly/3v5dpND

Instagram: bit.ly/3H7y8CE

Youtube: bit.ly/3hbz9ip

Twitter: bit.ly/3ufhE8m