В Норвегії представили концепцію морського судна з атомним торієвим двигуном

Також громадськості представили концепцію 100-метрового круїзного лайнера «Сіф», розрахованого на 80 пасажирів та стільки ж членів екіпажу. Після підзарядки на «Торі» це судно здійснюватиме круїзи, зокрема й водами Арктики та Антарктики. Потужність «Тору» дасть можливість одночасно заправити до чотирьох круїзних лайнерів. При цьому сам він підзарядки не потребуватиме, адже використання атомного торієвого двигуна робить «Тор» цілком самодостатнім плавзасобом.

Її розробила суднобудівна компанія Ulstein. Концепція судна «Тор» з торієвим реактором на розплавах солей передбачає, що воно використовуватиметься для підживлення/зарядки круїзних суден з акумуляторним приводом. Судно завдовжки 149 метрів буде обладнане вертолітними майданчиками, пожежним та рятувальним обладнанням, пише World Nuclear News.

«Ці концепції демонструють безпечний та екологічний шлях розвитку для власників і операторів круїзних суден та морського транспорту», — сказав головний конструктор Ulstein Ойвінд Камсвог.

Розробки суден з новітніми конструкціями атомних двигунів наразі проводяться у США, Великій Британії, Південній Кореї, Данії, Канаді та Китаї.

Для довідки: Ідея атомних двигунів на радіоактивному ізотопі торію-232 далеко не нова, їй вже понад півстоліття. Розробкою таких двигунів займаються як у судноплавстві, так і в автомобільній промисловості, адже завдяки їм можна суттєво зменшити викиди шкідливих речовин, які утворюються внаслідок згоряння бензину чи дизельного палива.

Торій-232 є природним радіоактивним нуклідом хімічного елемента торію з найбільшим періодом напіврозпаду серед інших його ізотопів, а до того ж — найпоширенішим серед них. Він має дуже великий потенціал і виділяє просто фантастичну кількість тепла й енергії.