Румунія спростила правила транзиту для українських біженців

Українські біженці, яким потрібно повернутися додому через Румунію, тепер можуть їхати транзитом за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

Прикордонна поліція Румунії з гуманітарних міркувань дозволила перетин румунського кордону для транзиту в Україну громадянам України, які виїхали з України з 24 лютого 2022 року без дійсного документа для виїзду за кордон і без візи, повідомляють у дипломатичному відомстві.

Для пропуску достатньо пред'явити на кордоні один із таких документів:

внутрішній паспорт старого зразка;

внутрішній паспорт з електронним носієм;

небіометричний паспорт для виїзду за кордон (включаючи відмітку про продовження терміну дії);

свідоцтво про народження;

вписані дані про дітей в паспорт одного з батьків.

Громадянам України без зазначених документів дозволять в'їзд до Румунії прямо або через Молдову на основі проїзного документа дитини, свідоцтва на повернення, в тому числі старого зразка — без візи або іншої авторизації.

У квітні українські біженці, які знайшли тимчасовий прихисток у Болгарії, зіткнулися з неможливістю повернутися в Україну без закордонного паспорта. Їм повідомляли, що румунська сторона не пропускає без біометричного документа.

Тому в Болгарії в консульстві потрібно було оформляти тимчасове свідоцтво на повернення в Україну.

Проблема полягала в тому, що деякий час в консульстві не було відповідних бланків, а також те, що оформлення такого документа коштувало 30 доларів.