Війна в Україні вже призвела до глобального здорожчання їжі

Збройна агресія Росії проти України може призвести до глобального дефіциту продовольства та зростання цін на продукти, при цьому у порівнянні з 2021 роком вже спостерігається 34-відсоткове зростання вартості харчів.

Про це в ефірі телеканалу ABC заявила керівниця Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер, повідомляє CNN.

«Це просто ще один катастрофічний ефект неспровокованого вторгнення Путіна в Україну», — сказала Пауер.

За її словами, глобальне здорожчання харчів вже почалося.

«Ціни на продукти харчування зараз в усьому світі виросли на 34 відсотки у порівнянні з минулим роком», — зазначила посадовиця.

Пауер додала, що очолюване нею агентство звернулося до Конгресу із проханням про значне збільшення обсягів гуманітарної допомоги.

«Нам дійсно потрібна ця фінансова підтримка з боку Конгресу, щоб мати можливість задовольнити надзвичайні потреби в їжі, щоб ми не спостерігали, як каскадні смертельні наслідки російської війни поширюються на Африку та за її межі», — наголосила вона.

За словами Саманти Пауер багато країн Африки на південь від Сахари та на Близькому Сході отримують значну частину пшениці з України, де фермери намагаються висадити та зібрати врожай попри обстріли та заміновані поля. При цьому експорту української продукції зіткнувся із проблемами через вторгнення Росії, яке спричинило закриття українських портів.


Джерело: CNN