У деяких областях України 80% територій виставили на торги — експерт

У деяких областях України 80% територій виставили на торги. При цьому землю купують на підставних осіб.

У деяких областях України 80% територій виставили на торги — експерт

Про це у прямому ефірі заявив кандидат сільськогосподарських наук, автор багатьох наукових статей, публіцист Сергій Медвідь.

«У нас через рік закінчується мораторій на покупку землі іноземцями та банками. В червні наступного року виявиться, що весь цей час землю в Україні купували на підставних осіб. А потім ми будемо питати, хто ж продав Україну. Адже у нас 64% країни займає сількогосподарська земля. А у нас у деяких областях 80% територій виставили на торги. Зокрема, аукціон ProZorro працює та продає землю. В Полтавській області виконавча служба виставила на торги близько 10 га землі, яка знаходиться посеред поля, по дуже дешевій ціні. Виходить — поле просто порізано на шматки. Уявить, що український фермер її обробляє, а виконавча служба її продала. І людина просто перестає бути фермером, яких у нас і так обмаль», — сказав С. Медвідь.

За його словами, в країні сьогодні йде війна за землю, а ми її виставили на торги.

«Ми повинні зрозуміти, що земля — це не товар. Якщо ми будемо думати, що можемо продати землю — це наша помилка та біда. Сила держави заключається в тому — чим саме вона володіє. У нас до влади прийшли люди, які кажуть, що держава не може мати нічого. Тоді, як сильні держави, такі як, Франція, Німеччина та США, скуповують землі. В Китаї ніхто землю не продає, бо це державна власність», — підкреслив С. Медвідь.

За його словами, земля має належати громадам, які б здавали її в оренду.

«Хто має свій пай — хай його обробляє чи здає в оренду. Хто не хоче, може продати його державі. Ми продавали все протягом багатьох років, що зараз залишилися без нічого. Всі, хто голосували за продаж української землі — зрадники», — резюмував С. Медвідь.

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.

Рекомендовані публікації