Успішність країни визначається якістю освіти — експерт

Потенціал кожної дитини величезний і саме на це треба робити ставку. Адже успішність країни визначається якістю освіти.

Успішність країни визначається якістю освіти — експерт

Про це у прямому ефірі на I-UA. TV розповів заслужений вчитель України Олександр Триліс.

«Потенціал дитини величезний і він не так складно розкривається. Якщо на цьому робити ставку освіти, а не сварити дитину за те, що вона щось не змогла, а знаходити те, що вона може та хоче, то на цьому можна їхати у світле майбутнє. Адже успішність країни визначається якістю освіти», — сказав О. Триліс.

За його словами, наші фізико-математичні ліцеї підтримуються державою.

«Негативний момент полягає в тому, що це запит держави. На відміну від цього, у приватних школах, замовниками є батьки і учні. Ми працюємо, щоб знайти для учнів ефективний шлях розвитку. Тому що у фізико — математичному ліцеї, якщо ти не відповідаєш запиту програми, тобто держзамовленню — учнів відраховують. Це створює неприємний момент, який тисне на учнів та заважає самореалізації, шкодячи психологічному здоров’ю», — зазначив О. Триліс.

За його словами, ідеї дослідницьких задач полягають в тому, що наше спілкування, навчання та дії, крутяться навколо реальних предметів та ситуацій.

«Задача вчителя вказати на певні явища та проблеми. На уроках учень має уявити себе у певній ситуації, з якої треба знайти вихід. В тому числі, це військові ситуації. Бо в країні йде війна. Але ми не виготовляємо на заняттях бомби та ракети», — підкреслив вчитель.

Експерт зазначив, що важливо, щоб учень, який нічого не знає з фізики, прийшов на заняття та отримав завдання, яке дасть йому можливість реалізуватися.

«Ми не засуджуємо та не принижуємо учнів невищого рівня успішності. Коли учень виконує дослідницькі задачі, велика ймовірність, що він зацікавиться та захоче просунитися далі. Проте з великими державними класами, де вчиться 30 учнів, такий фокус не пройде», — резюмував О. Триліс.