Україна розширює співпрацю з ООН щодо запобігання сексуального насильства під час війни — МВС

«Статеві злочини — це пряма зброя ворога проти цивільного населення. Сексуальне насильство більше не розглядається як неминучий „побічний ефект“ війни. Світова спільнота розуміє, що це злочини, яким можна запобігти та покарати винних відповідно до норм міжнародного права та міжнародного кримінального права», — зазначила заступник очільника МВС України.

Україна розширює співпрацю з ООН щодо запобігання та ефективного реагування на сексуальне насильство під час війни. На цьому наголосила заступник Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

Сьогодні під час наради в Офісі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Спеціальної представниці з питань запобігання сексуальному насильству в конфліктах Праміли Паттен підписали Меморандум про співробітництво між Урядом України та United Nations щодо запобігання та протидії сексуальному насильству в умовах конфлікту.

Меморандум передбачає взаємодію між Урядом України та Спеціальною представницею Генсека ООН, зокрема у рамках Національного плану дій з виконання Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

Відповідно до Угоди, ООН надаватиме допомогу правоохоронним органам України у розслідуванні фактів сексуальних злочинів російських окупантів та постраждалим від сексуального насильства під час війни.

Катерина Павліченко поінформувала про те, що планується створення спеціалізованих центрів надання допомоги та напрацювання єдиної методології роботи в таких центрах.

Праміла Паттен, яка є політичним адвокатом від ООН у справах сексуального насильства під час війни, зазначила, що ООН вітає зусилля України щодо виявлення та фіксації сексуальних злочинів, а також схвалила комплексний підхід до надання допомоги жертвам та свідкам таких воєнних злочинів.

Під час зустрічі також обговорили проблему торгівлі людьми в умовах масового переміщення. Тому Меморандумом передбачено посилення захисту від сексуального насильства вимушено переміщених осіб.