Мінюст та слідча група Міжнародного кримінального суду домовилися детально фіксувати воєнні злочини РФ в Україні

Під час зустрічі присутні обговорили співпрацю Мін’юсту зі слідчою групою Міжнародного кримінального суду, механізми міжнародного та національного правосуддя, можливості виплати компенсацій та репарацій росією за задані Україні збитки внаслідок агресії. Також міжнародних правозахисників було поінформовано про роботу Мін’юсту щодо документування порушень та воєнних злочинів, скоєних агресором в Україні, та роль міжнародних партнерів України у цьому процесі.

Міністр юстиції України Денис Малюська провів зустріч з делегацією неурядової правозахисної організації Amnesty International на чолі з її генеральним секретарем Агнес Калламар.

Сторони домовилися про обмін інформацією для детальної фіксації воєнних злочинів та донесення їх до міжнародної спільноти. Зокрема, представники Amnesty International пообіцяли надавати підтримку Україні в процесі притягнення винних до відповідальності за порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Нагадаємо, команда Міністерства юстиції України та Middleware запустили чат-бот, який дозволяє фіксувати злочини проти людяності з боку Російської Федерації під час війни в Україні.

Знайти чат-бот можна у месенджерах Viber і Telegram за посиланнями нижче:

Також, якщо ви стали свідком бойових дій ворога у вашому регіоні, насилля, диверсій тощо.

Також для ефективного збору та обробки інформації про порушення прав людини Російською Федерацією під час війни з створено веб-платформу https://humanrights.gov.ua/ та портал https://dokaz.gov.ua/ для збору злочинів окупантів.