Україна має стати каталізатором зміни британської енергетичної політики, пише видання The Scotsman

Мета енергетичної стратегії британського уряду, започаткованої минулого місяця, — розірвати залежність від російської нафти та збільшити використання відновлюваних джерел енергії.

Адже питання залежності від російської енергії не постало просто зараз — західні країни не змогли змінити свою енергетичну політику після анексії Криму в 2014 році. У той час як військова машина Путіна бомбардує мирних українців, значна частина Європи залишається сильно залежною від російських природних ресурсів, які допомагають фінансувати військову кампанію Кремля.

В цьому контексті самодостатнє енергопостачання є ключовим для Сполученого Королівства.

Ефективна енергетична стратегія має включати збільшення потужностей для зберігання енергії, ключової сфери, де зараз британці залежать від російської сировини. У Шотландії, є велика можливість розвинути сильну індустрію зберігання енергії, яка підтримує робочі місця та економічне зростання. Шотландія також має хороші можливості для того, щоб стати світовим лідером у розробці «зеленого» водню — потужного ресурсу, здатного замінити дизельне паливо.

«Довгострокова енергетична стратегія повинна не тільки відповідати моральним цінностям нашої країни, але також чітко відповідати повноцінному плану досягнення чистого нуля. Криза, викликана вторгненням росії в Україну, має стати каталізатором реальних змін, а не приводом відступити від виконання екологічних зобов’язань, які є важливими для чистого майбутнього планети», — йдеться у публікації.