‍ Делегації України та країн-партнерів в ОБСЄ провели демарш і залишили залу засідання

Українська делегація сьогодні офіційно заявила, що не вважає за можливе прийняти той факт, що дискусії у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ проходитимуть під головуванням білорусі і порядок денний цього органу визначатиметься «державою-учасницею, яка підтримує триваючу повномасштабну війну у регіоні ОБСЄ на боці агресора».

«республіка білорусь надала російській федерації територію для наземного вторгнення в Україну. Щонайменше три області України — Київська, Житомирська та Чернігівська — були атаковані з території білорусі. білорусь надала росії аеродроми для авіаударів і пускові майданчики для ракетних ударів, у тому числі проти мирного населення. Такі дії однозначно підпадають під визначення актів агресії, затверджене резолюцією 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН «Визначення агресії», — заявили в українській місії при ОБСЄ.

З огляду на це, Україна вважає «неприйнятним і навіть шкідливим для букви та духу зобов’язань у військово-політичному вимірі те, що держава, яка активно причетна до грубого порушення принципів та зобов’язань ОБСЄ з боку російської федерації, буде головувати на Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ».