Україна готова ділитися досвідом війни проти росії на енергетичному фронті

Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у засіданні міністерського круглого столу «Регіональне співробітництво для енергетичної безпеки, диверсифікації та зеленого переходу», що проходить сьогодні у Софії. У заході взяли участь Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков, генеральний директор енергетичного гендиректората Єврокомісії Дітте Юль Йоргенсен, представники урядів Болгарії, Румунії, Туреччини, Азербайджану, Греції, Сербії, Північної Македонії.

Головними темами для обговорення стали безпека газопостачання у Європі в умовах кризи та ринкової нестабільності, інтеграція ринків електроенергії та шляхи розвитку енергетики в рамках стратегічних цілей Європейського зеленого курсу.

Герман Галущенко наголосив, що Україна готова ділитися своїм досвідом війни проти росії на енергетичному фронті, адже наша держава неодноразово стикалася з свавільними рішеннями рф про припинення постачання газу. Так, у 2009 році росія скоротила поставки просто посеред опалювального сезону, залишивши Україну та половину Європи без опалення. У 2014 році, після Революції Гідності, знову відбулося відключення газу, Кримський півострів і частина Донбасу були окуповані росією. Проте Україні вдалося диверсифікувати джерела постачання і забезпечити країну газом.

Він також зауважив, що українська енергосистема довела свою стійкість, працюючи в ізольованому режимі протягом трьох тижнів в умовах повномасштабної військової агресії росії.

«Синхронізація з ENTSO-E є значним внеском у стійкість нашої енергосистеми. Впевнений, що це також зміцнить і європейську енергетичну систему», — наголосив Герман Галущенко.

Міністр запевнив, що Україна підтримує цілі ЄС у боротьбі зі зміною клімату та готова виконувати свої зобов’язання щодо скорочення шкідливих викидів та енергетичного переходу.

Очолювана Германом Галущенком українська делегація взяла також участь у роботі спеціальної робочої групи, покликаної імплементувати ініціативу Європейської Комісії REPowerEU, в центрі якої подолання залежності від викопного палива походженням з російської федерації, розвиток інфраструктури та створення платформи спільних закупівель природного газу. Наголошено на важливості використання українських підземних газових сховищ для зберігання стратегічних запасів газу держав регіону.

Герман Галущенко провів зустріч з Дітте Юль Йоргенсен, на якій сторони обговорили подальшу підтримку Європейським Союзом сфери енергетики України. Збільшення обсягів торгівлі електроенергією між Україною та ЄС зможе не тільки підтримати ліквідність українського енергоринку, але і сприяти зменшенню залежності Європи від російського газу.

На полях заходу Міністр енергетики України також провів зустрічі з міністрами енергетики Болгарії, Румунії, Азербайджану, Македонії, Туреччини, під час яких було обговорено конкретні практичні кроки зі зміцнення енергетичної безпеки, питання невідкладного розвитку енергетичної інфраструктури України.