Робота енергосистеми України на 5 травня 2022 року

За минулу добу відновлено електропостачання близько 19 тисячам споживачів.

Зокрема, у Донецькій області — 5,9 тисячам, Дніпропетровській – 5,5 тисячам, Харківській – 4 тисячам, Київській — 3,4 тисячам, Чернігівській – 300 споживачам.

Газопостачання відновлено більше 4,6 тисячам абонентів.

Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам.

Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію бойових дій та виникнення нових пошкоджень.

Станом на 5 травня в Україні залишаються знеструмленими близько 820 населених пунктів, загалом близько 710,6 тисяч споживачів. Зокрема, в Донецькій області – понад 320 тисяч споживачів, Харківській – 170,5 тисяч, Луганській – понад 120 тисяч.

Без газопостачання залишаються майже 225 тисяч абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

Електроенергія:

Енергосистема України продовжує впевнено працювати з європейською мережею ENTSO-E, тримаючи частоту на рівні 50 Гц. Всі види електростанцій продовжують працювати згідно графіка.

За минулу добу ремонтні бригади НЕК «Укренерго» повернули в роботу об’єкти енергетичної інфраструктури одразу в кількох областях. Відновлене джерело живлення мережі західного регіону – підстанція 220 кВ. Все пошкоджене устаткування відремонтоване та поставлене під навантаження. Одночасно на сході країни була включена в роботу високовольтна лінія 330 кВ, що також є джерелом електропостачання регіону.

Ввечері в Київській області було завершено аварійний ремонт трансформатора на одній з підстанцій та включено в мережу повітряну лінію 750 кВ. Було підвищено надійність електропостачання столиці та всієї Північної енергосистеми.

Також продовжуються ремонтні роботи на кількох лініях та підстанціях 750 та 330 кВ в Київській, Чернігівській та Сумській областях.

Атомна генерація:

Всі діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Газотранспортна система:

Оператор ГТС України продовжує забезпечувати транспортування газу для потреб українських споживачів – промисловості, установ, домогосподарств, підприємств електроенергетики. Ремонтні бригади ОГТС здійснюють ремонтно-відновлювальні роботи на об’єктах, розташованих на звільнених від російських окупантів територіях.

Гідроенергетика:

Гідроелектростанції компанії працюють в штатному режимі згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів.

Експлуатаційний персонал у повному складі знаходиться на робочих місцях. На станціях компанії продовжують виконуватись планові ремонти гідроагрегатів, а також роботи з реконструкції обладнання, метою яких є подовження термінів експлуатації гідротехнічних об’єктів, збільшення встановленої потужності ГЕС і ГАЕС, а також поліпшення якості виробленої електроенергії.