Європейський центр сучасних мов при Раді Європи створив сайт для підтримки мовної інтеграції переселенців з України

Європейський центр сучасних мов при Раді Європи розробив сторінку для підтримки мовної інтеграції переселенців з України.

На сайті представлені інструменти для адаптації дітей до нового середовища та шкіл. Деякі матеріали розроблені спеціально для нових реалій, які виникли внаслідок агресії російської федерації на території України. Інші адаптовані з набору інструментів для дорослих, який було розроблено в межах проекту Ради Європи з лінгвістичної інтеграції дорослих мігрантів (LIAM). Матеріали призначені для допомоги організаціям, вчителям і волонтерам, які надають мовну підтримку дітям-біженцям, що прибули з України та не знають або недостатньо знають мову нової країни. На сайті представлено дев’ять інструментів, перекладених на мови сусідніх країн, що приймають найбільшу кількість вимушених переселенців з України: угорську, польську, румунську, словацьку та чеську.

Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році заюстовано

Дистанційна школа «Оптіма» продовжує безплатне навчання для всіх українських дітей із подальшою видачею документів про освіту

Європейський центр сучасних мов при Раді Європи створив сайт для підтримки мовної інтеграції переселенців з України

Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році заюстовано. 4 травня 2022 року, Міністерством юстиції України зареєстровано Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році. «У 2022 році для вступників до українських закладів фахової передвищої та вищої освіти будуть створені максимально можливі безпечні умови проведення вступної кампанії. Цьогоріч буде проведено Національний мультипредметний тест (НМТ) на здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей). НМТ відбудеться у формі комп’ютерного онлайн-тестування з трьох предметів (українська мова, математика, історія України). НМТ за кордоном відбудеться в один час із тестуванням в Україні. Для різних спеціальностей будуть встановлені різні вагові коефіцієнти оцінок.

Дистанційна школа «Оптіма» продовжує безплатне навчання для всіх українських дітей із подальшою видачею документів про освіту. Усі охочі й надалі можуть користуватися навчальною платформою дистанційної школи «Оптіма» безоплатно. Для навчання не потрібно документів чи обґрунтувань, тільки бажання та доступ до інтернету. Школярі, які навчаються за благодійним пакетом, наприкінці навчального періоду зможуть завантажити довідку з оцінками для надання в основний заклад освіти. Крім того, кожна дитина може подати документи та безоплатно стати учнем дистанційної школи, що дозволяє не тільки навчатися за освітніми матеріалами закладу, а й отримати всі необхідні документи про освіту державного зразка. Програмою вже скористалися десятки тисяч українських школярів. Заявку можна подати на сайті школи за посиланням.

Понад дві тисячі внутрішньо переміщених медиків працевлаштувалися в інші заклади охорони здоров’я. На сьогодні можливістю працевлаштуватися в іншому медзакладі вже скористалися 2 179 внутрішньо переміщених медичних працівників. Серед них: 1 267 лікарів, 649 фахівців (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевтів), 263 технічні працівники. Найбільше працевлаштованих лікарів, які приїхали з інших місцевостей, зараз у Львівській області — 272 особи, на Полтавщині — 98 осіб, а також на Черкащині — 90 осіб. Медичних сестер/братів, фельдшерів, акушерок найбільше працевлаштовано на Дніпропетровщині — 127 осіб та на Полтавщині — 117 осіб.