Економіст розповів, чи дійсно у разі затяжної війни 9 із 10 українців опиняться за межею бідності

Оцінки ООН проте, що через довгостроковий військовий конфлікт майже кожен українець буде за межею бідності, не відповідають дійсності.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Такі оцінки ООН гіперболізовані. Методика визначення межі бідності у світі по системі ООН не враховує купівельну спроможність кожної грошової одиниці, кожної країни. Межу бідності рахують за показником — якщо людина не заробляє 5 доларів на день, то значить вона знаходиться за межую бідності. Однак тут не враховується купівельна спроможність. Ми сьогодні маємо курс 33 гривні за долар. Проте курс валюти в України сформувався багато років переважно через неправильну помилкову внутрішню українську політику, зокрема курсову політику», — каже А. Новак.

За його словами, для того, щоб мати об’єктивну картинку рівня життя людей в кожній конкретній країні, треба не лише курс валют враховувати, який формується на валютному ринку, а ще купівельну спроможність грошової одиниці.

«Тобто скільки товарів та послуг можна купити за грошову одиницю, наприклад, гривні. Якщо оцінювати, скільки можна купити товарів і послуг за гривню в Україні, і скільки — за долар в США, то станом на сьогодні американський долар вартує три, максимум, чотири гривні, а не 33 грн, як це сформувалося внаслідок помилкової курсової політики за багато років незалежності. Беремо найменший розмір доходу в Україні — пенсію. У нас мінімальна пенсія біля 80 доларів, а середня біля 110 доларів в місяць. За цю суму, українські пенсіонери сплачують житло та купують ліки та продукти. Хоча й живуть дуже скромно. Але на таку суму пенсіонери в США не проживуть навіть тиждень. Це і є різниця купівельної спроможності. Тому коли в ООН беруть гривневий еквівалент наших зарплат та пенсій та ділить по курсу 33 гривні за долар, то тоді виходить, що станом на зараз навіть без продовження війни 60% українців знаходяться за межею бідності. Але по факту війни, ми побачили, що 80% росіян живуть нижче межі бідності, тому що вони в нас крадуть навіть електричні чайники», — зазначає А. Новак.

За словами економіста, такі апокаліптичні оцінки ООН про стан української економіки та рівень життя людей від неправильної методології визначення цих показників.

«Тому треба брати не просто курс валют, а купівельну спроможність, яка набагато краще характеризує рівень життя людей. А оцінка ООН далека від реалій через неплавильну методологію визначення рівня бідності в кожній окремо взятій країні», — резюмує експерт.