Українці отримають додаткові виплати від міжнародних організацій

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій.

Ухвалене рішення передбачає, що додаткові грошові виплати міжнародними організаціями можуть також надаватись особам, які не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб, але проживають:

  • у деокупованих населених пунктах,
  • у населених пунктах, які знаходяться у зоні активних бойових дій або постійних обстрілів,
  • у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Вже наприкінці травня заявку на отримання таких грошових виплатможна буде подати через інформаційну платформу єДопомога (edopomoga.gov.ua).

Дані, які людина вказує у заявці, верифікуватимуться на основі даних з державних реєстрів. Верифіковані завки передаватимуться міжнародним організаціям, які прийматимуть рішення щодо виплат на основі пріоритетності вразливих категорій отримувачів та наявності коштів для здійснення таких виплат.

Також вказаним рішенням Уряду забезпечується можливість отримати паперовий варіант довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи для тих людей, якіподавала заяви через застосунок «Дія». Оскільки були випадки, коли через невірно вказані дані внутрішньо переміщені особи не могли отримати виплату допомогина проживання, то передбачена можливість коригування помилок у даних, які надаються внутрішньо переміщеною особою. Завдяки уточненню даних можна буде перерахувати розмір допомоги на проживання, наприклад, якщо людина спершу невказала, що вона є особою з інвалідністю і отримала 2000 гривень на місяць замість 3000 гривень.

Також передбачено, що виплачувати допомогу на проживання продовжать переміщеним особам, які подали заявку про знищене або пошкоджене житло до 20 травня поточного року, або які в будь-який час підтвердять відповідний факт документам, виданими органами місцевого самоврядування.

Рекомендовані публікації