Експерт розказав, як в Україні треба розвивати справжнє місцеве самоврядування

Для того, щоб розвивати справжнє місцеве самоврядування треба враховувати менталітет українців та правильно змінити політичну модель.

Про це під час прямого етеру заявив громадянський діяч, мислитель Андрій Кочуков.

«Ідея влади, яка має бути реалізована на будь- якій території, повинна враховувати менталітет. До речі це не було враховано ніколи. Хоча, українці дуже сильно відрізняються від росіян. Зокрема, тим, що вони є більш європейцями. Адже українці є індивідуалістами, на відміну від росіян, яким чудово жити так, як всі. Тобто вони живуть в спільноті і їм потрібен цар, який буде їх направляти», — сказав Андрій Кочуков.

За його словами, в країні треба змінити політичну модель.

«Наша система побудована навкруги політичних партій, які не висловлюють волю громад. Вони висловлюють тільки свою волю, або волю тих людей, які фінансують ці політичні партії. Тобто ми говоримо про те, що політичні партії, які є в Україні не є політичними. Вони є партіями, адже вони висказують чиюсь волю, але вони не є політичними. Вони є проектами якихось сил, які зацікавлені створювати законодавче середовище, в якому їм буде зручно. Другий момент — треба правильно побудувати децентралізацію. Вона потрібна, але спочатку треба провести аудит і оцінити громади, які можуть самостійно розвиватися та представляють однакових людей на цих територіях. Ці громади повинні об’єднуватися виключно по добровільному принципу. Щоб люди провели місцевий референдум і висказали свою думку. До речі, люди які об’єднувалися між собою, під час окупації, не схилилися перед російськими військами», — резюмує експерт.