В ЗСУ виникла проблема з ПТРК Javelin

В українців була нагальна проблема. Їхні ракетні установки Javelin — складне, вибагливе спорядження, — були непрацездатні, і ніхто в їхньому підрозділі не міг їх полагодити.

Вони звернулися за допомогою до двох американців, які розробили виправлення для одного шляхом канібалізації електричних компонентів з контролера відеоігор, сказав Марк Хейворд, ветеран армії США і тренер-волонтер.

Решта, за його словами, вважалися зламаними, поки не виявилося, що інструкції користувача були заклеєні в Google Translate. Хейворд з глибоким розчаруванням згадав епізод про те, що Пентагон, який відправив в Україну понад 5000 Javelins, не зробив більше, щоб забезпечити допомогу тим, хто бореться з російськими військами, коли виникнуть такі потреби.

Хейворд відкрив кілька ящиків із ПТРК і переконався, що в них немає карток із номером телефону, за яким можна проконсультуватися, якщо зброя несправна. Інструктори, які навчають українських солдатів, сказали йому, що їм нічого невідомо про якусь лінію підтримки виробника Javelin компанії Lockheed.

За словами Марка Хейворда, під час постачання ПТРК українцям також не дають дві комп'ютерні програми, які армія США вважає основними для навчання поводженню з Javelin. Одна їх навчає базових навичок, у ній докладно описана послідовність запуску ракети. Іншу американські війська використовують під час навчань, що імітують бойові дії.