В ЄС хочуть якнайшвидшого припинення війни, навіть ціною втрати Україною територій — соцдослідження

Європейці хочуть якнайшвидшого припинення війни, навіть ціною втрати Україною її територій.

Єдність Європи щодо війни в Україні знаходиться під загрозою, оскільки увага громадськості дедалі більше зміщується з поля бою до проблем вартості життя, свідчать опитування в 10 європейських країнах, при цьому розрив між виборцями, які хочуть швидкого припинення конфлікту, і тими, хто хоче Росії, поглиблюється.

Опитування в дев’яти країнах-членах ЄС — Фінляндії, Франції, Німеччині, Італії, Польщі, Португалії, Румунії, Іспанії та Швеції — а також у Великобританії показало, що підтримка України залишається високою, але турботи перемістилися на більш широкі наслідки конфлікту.

«Європейці здивували Путіна — і самих себе — своєю єдністю, але зараз настають великі стреси», — сказав Марк Леонард, співавтор звіту Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) про зміну ставлення до Росії.

Опитування показало, що незважаючи на сильну підтримку в Європі прагнення України приєднатися до ЄС і політику Заходу щодо розриву зв’язків з Москвою, багато виборців в Європі хочуть, щоб війна закінчилася якомога швидше, навіть якщо це означає, що Україна втратить територію.

Така точка зору часто не відображає позицію національних урядів, зазначають автори, застерігаючи лідерів ЄС від «максималістських позицій» щодо війни та припускаючи, що вони залишаються жорсткими щодо Росії, але обережно ставляться до небезпек ескалації.

«На ранніх етапах війни країни Центральної та Східної Європи відчували себе виправданими у своєму яструбіному ставленні до Росії», — пишуть Леонард та його співавтор Іван Крастев. «Але на наступному етапі такі країни, як Польща, можуть виявитися маргіналізованими, якщо „табір миру“ розширить свою привабливість серед інших держав-членів».

Опитування, проведене з 28 квітня по 11 травня, виявило майже загальну підтримку України: 73% респондентів у 10 країнах звинувачують Росію у війні.