До кінця 2022 року пенсії в Україні підвищать у три етапи — Пенсійний фонд

До кінця 2022 року в Україні передбачено три етапи підвищення пенсій: з 1 липня, з 1 жовтня та з 1 грудня. Про це йдеться у повідомленні Пенсійного фонду у Facebook.

З 1 липня та 1 грудня передбачено перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб: з 1 липня — до 2027 гривень, з 1 грудня — до 2093 гривень. Збільшаться розміри мінімальної та максимальної пенсій, що становлять пенсійні виплати, які обчислюються з розміру прожиткового мінімуму.

З 1 жовтня передбачено перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 гривень. Збільшиться розмір мінімальної пенсії за віком у непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років і старші та мають страховий стаж — чоловіки не менше 35 років, жінки — не менше 30 років.

Крім того, з 1 жовтня особам віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 300 гривень (у межах пенсійної виплати 10340,35 гривень). Якщо людина досягне віку 70 років після 1 жовтня, компенсаційна виплата буде встановлена ​​з дати досягнення 70-річного віку.

В осіб старше 70 років, пенсія яким призначена відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та стаж чоловіка — 35 років, жінки — 30 років, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 3 тис. гривень. Якщо страховий стаж менший за встановлений мінімальний розмір пенсійної виплати визначається пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 3 тис. гривень.

З 1 грудня особам віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та не менше 30 років у жінок, які отримують пенсію відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та не працюють, мінімальну пенсійну виплату буде встановлено на рівні 2,5 тис. гривень. Особам, страховий стаж яких становить менше встановленого, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно до наявного страхового стажу виходячи з розміру 2,5 тис. гривень.