У путіна є підстави повільно йти до зернової угоди з Україною

Вторгнення росії в Україну спричинило те, що може стати спіральною продовольчою кризою в усьому світі через припинення поставок української сільськогосподарської продукції.

У путіна є підстави повільно йти до зернової угоди з Україною

Оскільки українські чорноморські порти розкидані шахтами, а Росія фактично блокує судноплавство в цьому районі, країни від Туреччини до США намагаються знайти рішення, щоб повернути українське зерно. За оцінками, понад 25 мільйонів тонн зерна, соняшникової олії та інших товарів застрягли. Уряд Києва також звинуватив Москву в крадіжці її зернових складів і перевезенні їх до Росії, а також у нанесенні ракетних ударів по сховищах. Росія заперечує використання їжі як зброї.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анкарі. Дискусії, на які Україна заявила, що її не запросили, не дали ніякого прогресу.

У будь-якому випадку, Україна навряд чи погодиться на прохання Москви видалити міни з портів, розміщених для захисту від можливих атак російських військ. Київ заявив, що його не переконали запевнення Москви, що вона не завдасть удару, зазначивши, що Росія також наполягала перед війною, що не планує вторгнення.

Криза розпочала гонку за непередбаченими витратами на вивезення зерна з України альтернативними маршрутами по Європі до прибуття наступного врожаю. Президент Володимир Зеленський заявив, що восени після збирання врожаю кількість зерна, яке очікує на вивезення з України, може досягти 75 млн тонн.