Шпигун ГРУ намагався влаштуватися на роботу в суд у Гаазі

Офіцер російської військової розвідки за підробленим бразильським паспортом отримав у МКС місце практиканта. Його, однак, викрили і відправили до Бразилії.

Російська військова розвідка намагалася влаштувати свого шпигуна до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Нідерландах. 36-річний офіцер Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ, скориставшись підробленим бразильським паспортом, отримав місце практиканта в МКС, але був викритий нідерландською спецслужбою AIVD, повідомили в AIVD у четвер, 16 червня.

Розвідник представився громадянином Бразилії Віктором Мюллером Феррейрою, хоча його справжнє ім'я — Сергій Володимирович Черкасов. Росіянин використав добре продумане прикриття, яким сховав усі свої зв'язки з Росією загалом та з ГРУ.

«ГРУ витратило роки на створення цієї фальшивої особистості. Це величезні зусилля», — цитує главу AIVD Еріка Акербума голландське інформаційне агентство ANP. За його словами, дуже рідко вдається впіймати російського шпигуна такого калібру.

Офіцер такого роду більше відомий як «нелегал»: розвідник, який пройшов тривалу та широку підготовку. Через вигадану особистість нелегалів важко виявити. Оскільки вони видають себе за іноземців, вони мають доступ до інформації, яка недоступна громадянам Росії, зазначає розвідка Нідерландів.